הסכנות בדיאטות דלות פחמימות

מהן דיאטות דלות פחמימות?

רוב המזון שבני האדם אוכלים (פרט לכמה יוצאי דופן כמו אלכוהול, שמן, סוכר מזוקק, אבקת חלבון) מורכב מפחמימות, חלבונים ושומנים. המפתח לבריאות טובה ולאריכות ימים, כפי שמראות חברות האזורים הכחולים, וכפי שממליצים ארגוני הבריאות העולמיים, היא התבססות על פחמימות כמקור עיקרי לקלוריות, והמעטה בצריכת חלבונים ושומנים, כלומר התבססות על מזון מן הצומח.

הדיאטות הדלות בפחמימות, שהמפורסמות שבהן הן דיאטת אטקינס ודיאטת הפליאו, טוענות שיש להגדיל במידה רבה את צריכת החלבונים והשומנים על פני הפחמימות, וחלקן אף מרחיקות לכת וטוענות שיש לחדול לחלוטין מאכילת פחמימות. הפופולריות של הדיאטות האלה נובעת מכך שבטווח הקצר יש ירידה מהירה במשקל, אך שימו לב שד"ר אטקינס בעצמו סבל ממחלת לב ונפטר במשקל 115 ק"ג! וזאת לאחר שרקח את כל התיאוריה שעליה ביסס את הדיאטה שלו מבלי לפרסם אפילו מאמר מדעי אחד שיאשש את טענותיו. בנוסף, הדיאטות האלה הן תעשיה של מיליארדי דולרים, יחד עם ספרים, מוצרים ייחודיים, תוספי תזונה (אטקינס המליץ בספרו על 65 תוספים שונים, שמוצעים למכירה בידי תאגיד אטקינס) וכנסים, ולכן ההשקעה הרבה ביחסי ציבור וקידום מכירות.

מדוע יורדים במשקל בדיאטות דלות פחמימות?

הירידה ההתחלתית במשקל בדיאטות דלות פחמימות היא פשוט ירידה במים. זה קורה משתי סיבות. הסיבה הראשונה היא שהימנעות מפחמימות גורמת למאגרי הגליקוגן (הצורה שבה הגוף מאחסן פחמימות) בשריר ובכבד להתרוקן. באופן טבעי על כל גרם גליקוגן נאגרים 2.7 גרם מים וזהו תהליך בריא ורצוי. כאשר מאגרי הגליקוגן מתרוקנים המים שהיו מאוחסנים איתם מתפנים מהגוף דרך הכליות. הסיבה השניה היא שכאשר אנו משתמשים בפחמימות כדלק, השאריות היחידות מניצול האנרגיה הן מים ופחמן דו-חמצני. בנוסף, האנרגיה שמתקבלת מניצול הפחמימות מאפשרת גם ניצול יעיל של השומן כמקור אנרגיה. ללא פחמימות, הגוף נאלץ לשרוף חומצות שומן כמקור אנרגיה בצורה שמפיקה תוצרי לוואי רעילים כמו אצטון, ושאר חומרים ממשפחת הקטונים, שמתפנים דרך הכליות ודרך הריאות ולכן גורמים לריח הפה הרע המאפיין את חסידי הדיאטות הדלות בפחמימות. כדי לפנות את החומרים הרעילים האלה הגוף משתמש בכמויות גדולות של מים שמתפנים גם הם דרך הכליות. כך אנשים חווים ירידה פתאומית של כמה ק"ג בשבוע הראשון לדיאטה, וכבר משתכנעים בנכונותה וממשיכים בה במלוא המרץ.

ההיבט העיקרי של הירידה במשקל בדיאטות דלות פחמימות הוא פשוט ההפחתה הרבה בכמות הקלוריות. מחקר שנעשה על הדיאטות הללו הראה ש"בכל המקרים, אנשים בדיאטות דלות פחמימות יורדים במשקל כי הם צורכים פחות קלוריות." (Obesity Research 9(2001):1S) אין אף אדם שירד במשקל לאורך זמן אם אכל תזונה דלת פחמימות ועתירת שומן אך לא הגביל במידה רבה את צריכת הקלוריות שלו. הגבלת קלוריות אולי מועילה בטווח הקצר לירידה במשקל, אך מעטים האנשים שמסוגלים להתמיד בה לאורך זמן והרוב עולים חזרה למשקלם הקודם.

סילופים מדעיים

בקרב הקהילה המדעית, ההמלצות התזונתיות של הדיאטות הדלות בפחמימות נחשבות לסילוף ראיות מדעיות ואף לטענות מצוצות מן האצבע. למעשה, מעולם לא בוצע מחקר קפדני, ארוך שנים ועם נחקרים רבים, שניזונו מדיאטה דלת פחמימות, ושמרו במשך שנים על משקל נמוך ובריאות מיטבית. אחת הסיבות לכך היא שגופים מחקריים רבים לא מוכנים לקחת את הסיכון האתי, ובנוסף, ניסיונות לביצוע מחקרים נקטעו באיבם בגלל התדרדרות קשה בבריאות הנחקרים ואף מקרי מוות. חוקרי תזונה שרואיינו לספרו של גרי טאובס המקדם דיאטה דלת פחמימות (שעליו קיבל מקדמה של 700,000$), טענו שטאובס סילף את דבריהם והתעלם מכל הראיות שסותרות את התיאוריה שלו. גם אחד החוקרים שעליהם הסתמך ד"ר אטקינס בספר הדיאטה שלו, ד"ר גסטון פוון, גינה את מסקנותיו של ד"ר אטקינס, היות שניסוייו של פוון בדיאטות דלות פחמימות היו קצרים ובוצעו בסביבת בית חולים מבוקרת למטרות מדעיות בלבד, ומעולם לא נבעה מהם כל המלצה שיש להפיץ את הדיאטה בקרב הקהל הרחב.

הבסיס להמלצות של הדיאטות הדלות בפחמימות הוא שהורמון האינסולין הוא הגורם העיקרי להשמנה, וכדי להקטין את הפרשתו יש להגביל את צריכת הפחמימות. אך חסידי הדיאטות מתעלמים לחלוטין מהעובדה שגם מזון עשיר בחלבון ושומן מעלה את הפרשת האינסולין, לדוגמה:

• 110 גרם בשר בקר מעלה את רמות האינסולין של חולי סוכרת כמו 100 גרם סוכר לבן. (Diabetes Care 7 (1984):465)
• גבינה ובשר בקר מעלים את רמות האינסולין יותר ממזון עתיר פחמימות כמו פסטה. (American Journal of Clinical Nutrition 50 (1997):1264)
• המבורגר בקר יחיד, או שלוש פרוסות גבינת צ'דר, מעלים את רמות האינסולין יותר משתי כוסות פסטה מבושלת. (American Journal of Clinical Nutrition 50 (1997):1264)
• למעשה מראה המאמר הנ"ל ב- American Journal of Clinical Nutrition שבשר, לאור כמות הסוכר בדם שהוא משחרר, גורם להפרשה הגבוהה ביותר של אינסולין מכל מזון אחר שנבדק.
• מחקר שנערך באוניברסיטת טאפטס, לדוגמה, שהוצג בכנס איגוד הלב האמריקאי בשנת 2003, השווה ארבע דיאטות פופולריות לאורך שנה. מבין הארבע (שומרי משקל, דיאטת ה-Zone, דיאטת אטקינס ודיאטת אורניש), הדיאטה הצמחונית של אורניש (שכמעט רובה פחמימות) הייתה היחידה שהציגה רמות אינסולין נמוכות (27%), אף על פי שלכך כביכול נועדו דיאטת ה-Zone ודיאטת אטקינס (מעט מאוד פחמימות).
• במחקר אחר לקחו החוקרים מאה זוגות של תאומים זהים וגילו שככל שהנחקרים אכלו יותר שומן, כך רמת האינסולין שלהם בצום הייתה גבוהה יותר. (Diabetes Care 16(1993):1459)

הסכנות בטווח הקצר

הסכנה הגדולה ביותר בדיאטות דלות פחמימות היא לנשים בהיריון. הקטונים המופרשים עשויים לפגוע בהתפתחות המוח של התינוק. אפילו ד"ר אטקינס בעצמו חזר בו מהמלצת הדיאטה לנשים בהיריון והודה כי הקטונים עשויים לפגוע בעובר.

אנשים שניזונים מדיאטות דלות בפחמימות ובעיקר כאלה שמגיעים למצב שבו הגוף מפריש קטונים (קטוזיס) מתלוננים על התסמינים הבאים: עייפות, חולשה פתאומית, סחרחורות, כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות, בעיות שינה, התכווצויות שרירים, פריחות, נשירת שיער, שיגדון (גאוט) וריח רע מהפה. הבעיה הנפוצה ביותר, שעליה מדווחים 70% מהאנשים, היא פגיעה בתהליך העיכול הסדיר, ובעיקר עצירות חריפה.

התכווצויות שרירים, לדוגמה, נובעות מכך שיחד עם הפרשת הקטונים מופרשות גם כמויות גדולות של מינרלים חיוניים, כמו סידן, מגנזיום ואשלגן, שפוגעים בתפקוד השרירים, ובסופו של דבר גורמים לפגיעה גם בתפקודם של שרירים חיוניים יותר, כמו הלב. המחסור במזון צמחי בתפריט, העשיר במינרלים האלה, רק מחריף את השפעת הפרשת המינרלים.

הסכנות בטווח הארוך

נראה שהבעיות בטווח הקצר שגורמות לאנשים לפרוש מהדיאטה הן דווקא אלה שמצילות אותם מהסכנות החמורות שמאיימות על המתמידים.

דיאטות דלות פחמימות, כשמצד אחד מונעות אכילה של מזונות בריאים כמו פירות וממליצות דווקא על המזונות הכי פחות בריאים, ומצד שני דורשות להוריד את הצריכה הקלורית מתחת למינימום הדרוש לגוף, מובילות בסופו של דבר למצב של תת-תזונה, שאינו מאופיין דווקא ברזון, אלא במחסור חמור של חומרים מזינים. למשל ישנם אנשים שהתמידו זמן רב מדי בדיאטה קטוגנית וכמעט התעוורו, היות שעצבי הראייה שלהם התנוונו.

דיאטות דלות בפחמימות מעלות את הסיכון למחלות לב, סוכרת סוג 2, סרטן המעי הגס, סרטן השד, פגיעה בתפקוד הכליות ואבנים בכליות, אוסטאופורוזיס, שברים, דלקות בגידים, קרעים ברצועות והרעלת מתכות כבדות. דיאטות דלות בפחמימות מעלות במידה רבה את רמת הכולסטרול בדם, שהיא אחד המדדים העיקריים שמראים סיכון למחלות לב, ואף על פי שחסידי הדיאטות טוענים כי העלייה הרבה ב-HDL (הכולסטרול ה"טוב") היא סממן חיובי, הרי שבמקרה זה, הגוף זקוק ליותר HDL כ"משאיות זבל מטבליות" לפינוי עודפי כולסטרול מכלי הדם אל הכבד.

במדינות רבות בעולם, הממשלה וארגוני הבריאות מזהירים מפני דיאטות דלות פחמימות ולעתים אף אוסרים על פרסומן. באוסטרליה, למשל, משרד הבריאות יצא בקמפיין פרסומי נגד דיאטות דלות פחמימות שמבהיר את הסכנות הבריאותיות הכרוכות בהן, וכן הפיץ מידע בנושא לרופאים, לאוניברסיטאות ולמכוני כושר. רופאים וחוקרים כדוגמת ד"ר ניל ברנרד, ד"ר קולדוול אסלסטין, ד"ר דין אורניש, ד"ר ג'ון מקדוגל, ד"ר מייקל גרגר ופרופ' קולין קמפבל (מחקר סין) ממליצים על תזונה מהצומח עתירת פחמימות ודלת שומן.

רוצים לרדת במשקל ולשמור על בריאותכם? בחרו בתזונה טבעונית לא מעובדת שמתבססת על פחמימות.

להמשך קריאה:
תזונת פליאו, מדע או דת?
הסוד הקדמוני של דעאל שלו
וידויו של חסיד פליאו
Atkins Exposed / ד"ר מייקל גרגר:
http://www.atkinsexposed.org/atkins-exposed.pdf
http://www.atkinsexposed.org/American_Heart_Association.htm

הגב

68 תגובות ב "הסכנות בדיאטות דלות פחמימות"

הרשמה לעדכונים
avatar
3000

אלייה
Guest
אלייה
7 במרץ 2017 20:31

קוראים לי אלייה ואני בן 15 שחיי על התזונה הקטגונית ורוצה לאומר שאני מרגיש טוב ומצב הרפואי שלי תקין , כול הבדיקות דם שלי תקיניות.
אני השמח לשמוע למה אתם מתנגדים לתזונה הזאת כולל מחקרים למה התזונה הזאת מזיקה
קישורים להוכחות למה התזונה הקטגונית יותר טוב:
http://www.ketogenic-diet-resource.com/support-files/article-from-WBJJA2012.pdf

http://www.dietdoctor.com/science

http://ketonutrition.blogspot.com/

אני מקווה שנוכל לשמור על שייח נעים ללא ניבולי פה

שי דוידוביץ
Guest
שי דוידוביץ
3 בינואר 2015 16:38

וואו, איזו סבלנות יש לכם לענות בצורה עניינית לטוקבקיסטים המעאפנים של תעשיית הבשר-תרופות שמרימים לכם להנחות 🙂
נראה שהמידע מופץ, ויותר ויותר אנשים בארץ, משפרים את הבריאות, צורכים יותר פירות וירקות ופחות זבל תעשייתי.
כל הכבוד

"אומרת ד"ר רונית אנדוולט, מנהלת קידום בריאות ורפואה מונעת במכבי שירותי בריאות וראש המגמה לקידום בריאות בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה. "הם אומרים 'יש לנו את הסוד לאריכות ימים ומניעת מחלות', והסוד הזה מנוגד לאינטרסים של חברות התרופות, שמרוויחות הרבה כסף מהמודל הקיים של ריבוי מחלות כרוניות באוכלוסייה וטיפול מתמשך בהן באמצעות תרופות. הלובי של חברות התרופות חזק, האינטרס שלהן הוא להשתיק את הרוח הטבעונית שנושבת לאחרונה"
http://www.themarker.com/magazine/1.2234219

שי דוידוביץ
Guest
שי דוידוביץ
3 בינואר 2015 16:39

* להנחתות 🙂

אורן
Guest
אורן
28 בנובמבר 2014 16:55

פשוט נורא לראות כאן את כל הפליאוליטים המתלהמים באים להתנפל, עם כל הקללות שלהם והרמה הנמוכה (כמובן שאני מתייחס גם לדברים שנמחקו) והשנאה היוקדת שהם כל כך נרגשים ממנה. כנראה זה אלימות ושינאה עושה להם את זה אם אלו התגובות שלהם על מאמר עינייני.
כל מה שהם יודעים זה לדקלם "מר קדמוני" ולהסביר כמה גלוטן זה רע אבל בעצם בירה זה בסדר אם באמת רוצים (כנ"ל לגבי כל ג'אנק אחר).
מקריאת הדיון מצחיק לראות איך הם נאלמים אחרי שעונים להם ברצינות.

אורן
Guest
אורן
28 בנובמבר 2014 16:57

מדובר באורן אחר, כמובן:) לא שמתי לב שיש כאן עוד אח בשם הזה.

אורן
Guest
אורן
26 בנובמבר 2014 18:52

עוד חומר למחשבה לטבעונים שאוכלים דגנים או לחם ומסבירים לנו מה בני אדם אמורים לאכול:
חלבון הגלוטן המצוי בדגנים אינו מתפרק בגוף (בניגוד לחלבונים מן החי). פשוט הגוף שלנו לא מייצר אינזים שיכול לפרק גלוטן. מי שמתעניין בנושא מוזמן לצפות בהרצאה של פרופ' אלסנדרו פאסאנו:
https://www.youtube.com/watch?v=VvfTV57iPUY

אגב – הוא בכלל לא חסיד של דיאטת הפליאו או בכלל דיאטות דלות פחמימות והוא גם לא מנסה לקדם אותן. הוא מקדיש את חייו למחקר חלבון הגלוטן והשפעותיו על גופינו.

אורן
Guest
אורן
26 בנובמבר 2014 17:52

חומר למחשבה לכל מצדדי הדיאטה הטבעונית: אין שום קשר בין רעיון הטבעונות לבין מוצרי מזון כגון דגנים מעובדים (לחם, פסטה וכו') או מזונות אחרים מעובדים. טבעונות היא לאכול צמחים ופירותיהם כמו שהם – מבושלים או לא מבושלים. טבעוני שאוכל לחם ופסטה בסך הכל עובד על עצמו וכנראה לא מבין איך מזונות כאלה מיוצרים. טבעונות זה חזרה את הטבע הבריא ולא אכילה של זבל מסחרי מלא בכימיקלים.

עכשיו תחשבו על זה: ההבדל היחידי בין דיאטת הפליאו לבין הטבעונות הוא הבשר והביצים. אפילו ד"ר תל אורן הטבעוני מודה בהרצאות שלו שבטבע היינו אוכלים מעט בשר וביצים (!!). עכשיו נשאלת השאלה – מי כאן הטבעוני האמיתי, זה שאוכל ע"פ דיאטת הפליאו אך אוכל יותר פירות וירקות ומעט בשר וביצים, או טבעוני שאוכל כל מיני לחמים, פסטות ועוגיות טבעוניות??

wpDiscuz