הפרכת מיתוסים – קנדידה

גדילת יתר של קנדידה היא בעיה שכאילו פרצה לחיינו בשנים האחרונות כעוד אחת מאותן תופעות משונות שאין להן הסבר אמיתי, אך קשורות בדרך זו או אחרת לאורח החיים המערבי. הרפואה הקונבנציונלית מתעלמת בדרך כלל מהתופעה, וזו האלטרנטיבית מציעה להימנע מכל סוגי הסוכר, כולל פירות, ולאכול תפריט ל"הרעבת הקנדידה", שגורם לרוב לעייפות כרונית, להתקפי זלילה ולבעיות רפואיות אחרות. וכמובן, איך לא, חלק מהטיפול כולל גם תוספי תזונה יקרים.

אך מהי בעצם הקנדידה? זהו מיקרואורגניזם שחי בדם שלנו באופן טבעי. לידע כללי, כמות המיקרואורגניזמים שאינם פתוגניים (חיידקים, פטריות ויצורים חד תאיים אחרים) שחיים בגופנו גבוהה פי עשרה מכמות התאים שבגופנו. הסוכר שבדם הוא המזון של הקנדידה, וכך היא למעשה משמשת כמערכת גיבוי מצילת חיים, שאוכלת את הסוכר העודף שאינו מצליח לצאת במהרה מהדם ולהיכנס לתאים.

גודל מושבת הקנדידה בדם תלוי במישרין באספקת המזון שלה. אם רמות הסוכר בדם נמצאות תמיד בנורמה, כך גם גודל מושבת הקנדידה שחיה בדם. כשהסוכר שאנו אוכלים עובר מזרם הדם לשימוש תאי הגוף, כל פטריות הקנדידה העודפות מתות, כפי שהן אמורות לעשות.

עם זאת, במידה ורמות הסוכר בדם עולות, המיקרואורגניזמים מתרבים במהירות וניזונים על הסוכר העודף. לאחר שעשו זאת ורמות הסוכר בדם חוזרות לנורמה, יורדת גם כמות המיקרואורגניזמים בהתאמה. הגאות והשפל האלה הם חלק נורמלי בפיזיולוגיה האנושית שלא גורם לכל בעיות בריאותיות או תסמינים בלתי נעימים.

אז מה מונע בעצם מהסוכר להיכנס לתאים וכך גורם לו להזין את תאי הקנדידה? התשובה לכך היא אכילה מרובה של שומן, ורוב האנשים, בין אם אוכלי בשר, צמחונים, טבעונים או שוחרי רואו-פוד אוכלים כמויות הרבה יותר מדי גבוהות של שומן. השומן הרב נשאר בזרם הדם שעות רבות, מצמיג את הדם ומצפה את תאי הדם וקולטני האינסולין ומפריע לסוכר להיכנס לתאים, וכך הסוכר נותר בזרם הדם זמן רב מדי ומזין את מושבות הקנדידה ההולכות וגדלות במקום את תאי הגוף. באופן זה התאים לא מצליחים להפיק אנרגיה ואתם מרגישים מותשים.

בקישור הבא תוכלו לראות סרטון קצר של ד"ר ניל ברנרד, נשיא ועדת הרופאים לרפואה אחראית (PCRM), ומחבר הספר "לנצח את הסוכרת בדרך טבעית", שבו הוא מסביר בפשטות מדוע השומן מפריע לסוכר להיכנס לתאים וגורם לתנגודת אינסולין.

זכרו שהקנדידה היא מערכת גיבוי בלבד. המערכות הראשונות שתפקידן להוריד את רמת הסוכר בדם הן הלבלב ובלוטות יותרת הכליה, אך מכיוון שגם מערכות אלה מותשות מדי יום ביומו, מתחיל הגוף להסתמך יותר ויותר על הקנדידה.

תזונאים ונטורופתים רבים ממליצים על דיאטה מופחתת סוכר ל"הרעבת הקנדידה". הבעיה בגישה זו היא שהיות ובמצב של מחסור בגלוקוז גופנו ממיר שומנים וחלבונים שאנו אוכלים לגלוקוז לשימוש כדלק לתאים אין טעם בהפחתת כמות הסוכר, אלא יש צורך בהפחתה בכמות השומן. כשרמות השומן בתפריט יורדות שב הגוף לעבד כראוי את הסוכר, ורמות הקנדידה צונחות באין לה עוד סוכר עודף לאכול. כאן מתגלמת הסתירה שבדיאטת "הרעבת הקנדידה", שמטילה על המטופלים לאכול פחמימות מורכבות ולהימנע מפחמימות פשוטות, אף על פי שגם הפחמימות המורכבות חייבות להתפרק לגלוקוז בטרם יכול הגוף להשתמש בהן לאנרגיה.

זה נשמע מפתיע, אבל הקנדידה היא מיקרואורגניזם שתוחלת חייו מאוד קצרה, ותוך ימים ספורים לאחר המעבר לתזונת 80/10/10, בין אם היא נאה ובין אם היא מבושלת, תצטמצם אוכלוסיית הקנדידה בדם (ובכל מקום אחר בגוף לצורך העניין) ותחזור לנורמה. דוגמה מפורסמת לכך היא פרילי, שסבלה מקנדידה מערכתית, בעיות עיכול, תשישות כרונית ואקנה.

למידע נוסף-
הסיפור של פרילי
קובץ שמע של ד"ר גרהם על קנדידה

Subscribe
הרשמה לעדכונים
guest
16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
אלי
אלי
14 ביולי 2021 16:42

ומה עליי בדיוק אלכול? רק פירות וירקות? לא לאכול כלום חוץ מזה, לכמה זמן?

אלי
אלי
14 ביולי 2021 16:40

היי לא ממש הבנתי…לפי המאמר שלכם השומנים הם שגורמים לקנדידה לפרוח…אז למה אני צריכה לאכול יותר שמונים?

לימור מגדיש
לימור מגדיש
14 בנובמבר 2020 9:16

זה נכון גם לגבי קנדידה נרתיקית ווגינלית ופגיעה של הקנדידה בציפורניים ?

נורית
נורית
26 בספטמבר 2016 21:09

אז איך מחשבים את האחוזים? מה נחשב שומן? ומה לגבי נשים מיניקות? אותו דבר או שיש הבדל?

רינה
רינה
17 בספטמבר 2015 21:17

ועוד שאלה, מה לגבי קטניות מונבטות? ירדו מהפרק? עד עכשיו ידעתי שזה מאוד בריא, ונותן לנו את החלבון הדרוש…האמנם.?