לגוף האדם אין צורך ביותר מ-10% שומן ביום מסך הקלוריות שאנו אוכלים. עודפי שומן מצמיגים את הדם וכך גורמים לתאי הדם האדומים להידבק אלה לאלה ולהקשות עליהם להעביר חמצן לתאים. עודפי שומן גם חוסמים את פעולת האינסולין שתפקידו להביא את הסוכרים לתאים, וכך גורמים לתנגודת אינסולין שעלולה להביא לסוכרת. כולנו רואים את תוצאותיה של מגפת ההשמנה מסביבנו, שמתבטאת לא רק במחלות, אלא גם בנזק כלכלי וחברתי כבד.
אחת הסיבות לכך היא שאיננו יודעים באמת מהו שיעור השומן במזון שלנו. חברות המזון משווקות את המזון עתיר השומן שלהן בשיטות מתוחכמות שגורמות לצרכנים לחשוב שהמזון דל בשומן או שהשומנים בו בריאים לגופם או שהחברות מבליטות תכונות אחרות בו כמו שיעור החלבון הגבוה.
ההונאה של חברות המזון פשוטה מאוד: הן מחשבות את שיעור המזון מסך הנפח ולא מסך הקלוריות, כלומר מוסיפות גם את המים לחישוב. אם שתינו ליטר שמן זית ולאחריו 4 ליטר מים, לא גרמנו ל-9,000 קלוריות של שומן מזוקק להפוך לארוחה בריאה של 20% שומן.
קחו לדוגמה חלב 3%: ב-100 מ"ל חלב יש 57 קלוריות. 3 מ"ל שומן שווים ל-27 קלוריות. מכאן שבחלב 3% יש למעשה כמעט 50% שומן. חשבתם שביצעתם את הבחירה הדיאטטית וקניתם חלב 1%? מתוך 41 קלוריות, 9 מגיעות משומן, כלומר 22% שומן.
כמה שומן יש באמת בקוטג' 9%? מתוך 130 קלוריות, 80 מגיעות משומן, כלומר 61% שומן.
ובגבינה צהובה 32% שומן? מתוך 380 קלוריות, 290 מגיעות משומן, כלומר 76% שומן.
כמה שמענו שביצה היא המזון החלבוני המושלם? אבל בחינה מדוקדקת מגלה שמתוך 154 קלוריות למאה גרם ביצה, 100 מגיעות משומן, כלומר 65% מהקלוריות מגיעות משומן, ורק 50 קלוריות מגיעות מחלבון. ואם טיגנתם את הביצה שלכם בכף שמן, הוספתם עוד 15 גרם שומן, לסך של 84% שומן!
ההונאה הזו לא פוסחת על חברות הסויה שמשווקות את החלב והטופו כמוצרי בריאות, אך חשבון פשוט יראה שחלב הסויה, שמכיל כביכול 2% שומן, 18 מתוך 45 הקלוריות בכל 100 מ"ל מגיעות משומן, כלומר 40%.
והטופו, שמשווק כמזון הבריאות האולטימטיבי, מתוך 150 קלוריות, 80 מגיעות משומן, כלומר למעלה מ- 50% מהקלוריות מגיעות משומן. האם הטופו הוא באמת מזון "חלבוני"?
עוד מוצר שנחשב לבריאותי הוא שמן הזית. זהו מוצר מזוקק שמכיל 100% שומן ומחקרים מראים שצריכתו מאטה את זרם הדם למשך 6 שעות רצופות עד שהגוף מסיים לפנות אותו.
הדרך היחידה לקבל את כל הפחמימות, החלבונים, השומנים, הוויטמינים והמינרלים הדרושים לכם מבלי להוסיף על כך שומן מיותר היא לאכול פירות וירקות חיים, טריים ושלמים. אכילה של לא יותר מ-10% מהקלוריות משומן תגרום לכם להגיע למשקל תקין ללא מאמץ, תעניק לכם אנרגיה רבה יותר ותשפר את איכות חייכם.
השאלה שאני תמיד שואל את עצמי… האם כדאי להגיע לגיל 120 ולחיות על עשב … או להגיע לגיל 60 ולחיות על אוכל שאני אוהב??? לבני האדם יש ניבים וציפורניים מה שמעיד שבעבר האבולוציוני של האדם הוא היה "מאוכלי הבשר" אז למה לביית אותנו ולתת לנו לאכול צמחים?
אלה חייך וזכותך לחיות אותם כראות עיניך, הבעיה היא שאתה מעוות את הנתונים.
ראשית, אף אחד מאתנו לא אוכל עשב. המזון הטבעוני, אפילו אם אתה אוכל רק פירות וירקות, עשיר במאות טעמים שונים, ונדירים מאוד האנשים שיטענו שפירות לא טעימים להם. רוב האנשים שטוענים שהם "קרניבורים" עדיין אוכלים את רוב מזונם מהצומח, וכמובן שגם משתמשים בצמחי תבלין כדי לשפר את טעם הבשר.
שנית, אם אמנם היית חי חיים מאושרים עד גיל 60 ואז מת בן רגע בהתקף לב, ניחא, אבל רוב הסיכויים שתתחיל 20 או 30 שנה לפני כן כבר לסבול ממחלות כרוניות שידרדרו את איכות החיים שלך, ואתה תסבול מעייפות, כאבים עזים, אימפוטנציה ועוד תחלואים שונים ומשונים. בגיל 60 אתה תמות לאחר שנה של סבל שבה עברת לא מעט טיפולים רפואיים מכאיבים ומתישים שעה שהרופאים מנסים לתקן את הנזק שגרמת לגופך.
שלישית, לרבים מבעלי החיים הצמחוניים יש ניבים וציפורניים, וגם הרבה יותר חזקות מאלה של בני האדם. היפופוטם יכול לשפד אריה על הניבים שלו ללא מאמץ, והוא בכל זאת אוכל צמחים. ניבי האדם מתאימים יותר דווקא לחדירה לקליפה של פרי ולא לעור של זברה. עוד על האבולוציה של האדם ותזונת האדם הקדמון אתה מוזמן לקרוא במאמרים הבאים:
https://www.30bananotleyom.co.il/articles/human-nutrition-historical-review
https://www.30bananotleyom.co.il/articles/lost-crops-of-africa
קופים הדומים במבנה הגוף לאדם, ניזונים בטבע וגם בשבי בעיקר מפירות, עלים וכל מיני סוגים של "אוכל בריא". חי תוחלת חיים של כמחצית מחייו של האדם. דבר נוסף, עולה השאלה מדוע תוחלת החיים של האדם עלתה לאחרונה כשיש יותר ג'אנק פוד בשוק…? אני חושב שכל אחד יאכל מה שטוב וטעים לו, אך בד בבד כדאי לדאוג במקביל לפעילות גופנית אשר מחזקת את הגוף ללא קשר לתזונה…
אין מה להשוות בין תוחלת החיים של אדם לשימפנזה או קופי אדם אחרים. קופי אדם נעשים עצמאיים מהוריהם ומגיעים לבגרות מינית בגיל הרבה יותר מוקדם מבני האדם. אין ספק שעל מזון שאינו מתאים להם תוחלת החיים שלהם תהיה קצרה בהרבה.
ואגב, ישנן חיות צמחוניות אחרות שמגיעות לגיל מופלג כמו למשל פילים, צבי ענק ותוקים מסויימים.
תוחלת החיים של האדם עלתה בשנים האחרונות בעיקר בשל ירידה בתמותת התינוקות, סניטציה ותרופות. יש קונצנזוס גדול מאוד שקשה להתווכח איתו שג'אנק פוד אכן מקצר את חיינו.
שמן זית מכיל 100% שומן. נהדר. אז בטח שהוא לא "בריאותי|", נכון? ואבוי, טופו מכיל שומן, משמע שהוא אינו מזון "חלבוני". בואו נאכל אבקת חלבון טהורה, למה לא.
מה עם גישה קצת יותר מאוזנת למזון, המתחשבת בקיומם של מרכיבים נוספים בו, מלבד שומן? עם כל הכבוד לתאוריית הקונספירציה של חברות המזון?
אני בתזונת פליאו והערכים בבדיקות הדם שלי תקינים לחלוטין ואני אנרגטית ורזה. איך תסבירו את זה למרות שאני צורכת הרבה שומן וחלבון?
באותה מידה אני יכול לשאול אותך איך מייקל פלפס לקח מעל 20 מדליות אולימפיות על תפריט של פסטה ופיצה… זה מאוד לא פליאו!
התשובות לשאלות שלך פשוטות מאוד:
את רזה כי את מגבילה קלוריות.
את אנרגטית כי את צורכת חומרים מעוררים.
בדיקות הדם שלך תקינות כי בפליאו מסתכלים על ערכים גבוהים כמו כולסטרול ושתנן כמשהו בריא, אף שאין לכך כל גיבוי מדעי. (ולא, הבלוג של מיקי בן דור זה לא מקור מדעי).
מעולם לא אמרנו שמי שלא אוכל כמונו נידון להתקף לב מידי. בהחלט ניתן לחיות על כל תזונה. השאלה היא מה קורה בטווח הארוך. אם את מכריחה היום את הגוף שלך לעבוד קשה ללא צורך, גם אם עכשיו הוא בריא וחזק ויכול להתמודד עם זה, באחד הימים תצטרכי לשלם על כך את המחיר בהזדקנות מוקדמת, תשישות כרונית ומחלות לב וסרטן.
שלום רב
מתוך קריאת המאמר ניתן להסיק עד כמה השומנים אינם מטיבים איתנו גם כשמדובר בשמן זית בכבישה קרה שנאמר עליו – שמן בריא !!!
במהלך הקריאה נזכרתי בספר "לאכול כדי לחיות" של ג'ואל פורמן שגם איננו דוגל בשמן זית.. כל הסלטים שלו הם ללא שמן. הוא ממליץ על קטניות מסוגים שונים, ירקות עליים אבל גם ממליץ על דברים שסותרים את הנ"ל כמו למשל בנוגע למוצרי טופו שעליהם הוא ממליץ בעמוד 330 הוא כותב "זכרו כי טופו ופולי סויה קפואים או משומרים מהווים מקור איכותי לסידן ולשומני אומגה -3"
אשמח לקרוא דעות בנושא זה.. אני שוקל לנסות בהדרגה מעבר ללא טופו וחלב סויה עם הרבה ירוקים, פירות וירקות חיים … מקווה שאכן ארגיש יותר טוב והרבה יותר בריא.
מידע נוסף על שמן זית ושומנים באופן כללי תוכל למצוא בסרטונים-
– האמת על שומנים
– האמת על שמן זית והדיאטה הים תיכונית
ג'ואל פורמן דוגל בתזונה צמחית דלת שומן והוא פונה לקהל של אנשים שאוכלים מבושל ולא לקהל של רואו-פודיסטים ולכן תוכל למצוא בתוכנית שלו מוצרים שאותם אנחנו לא נאכל. אדם שאוכל תזונה דלת שומן (כמו בתוכניתו של פורמן, ניל ברנרד ורופאים טבעונים אחרים) ללא הוספת שמן, ללא הפרזה באגוזים ובזרעים וללא מרכיבים מהחי, יכול להרשות לעצמו לאכול טופו וחלב סויה גם אם הם בכל זאת נחשבים לעתירי שומן מבחינת אחוזי השומן מתוך סך הקלוריות.
ירקות ועלים ירוקים הם מקור איכותי ביותר למינרלים ולחומצות שומן מסוג אומגה 3. אין לנו באמת צורך בסידן שבסויה כי יש מספיק סידן בכל פרי וירק. בנוסף כשהתזונה אינה יוצרת חומציות בגוף אין חשש לאיבוד סידן דרך השתן, כפי שקורה לאנשים שאוכלים תזונה שיוצרת חומציות שמאלצת את הגוף להוציא סידן (שהוא מינרל בסיסי) מהעצמות על מנת להבסיס את הדם. פירות וירקות הם המזונות היחידים שמכילים את האיזון המושלם בין חומצות השומן אומגה 3 לאומגה 6.
מידע על חומצות שומן חיוניות תוכל למצוא בסרטונים-
– חומצות שומן חיוניות – אומגה 3 ואומגה 6
– חומצות שומן חיוניות – הרצאה של ד"ר ריק דינה
מידע על סידן תוכל למצוא במאמר-
– הפרכת מיתוסים – סידן
כולנו אכלנו מוצרי סויה בעבר כי נאמר לנו שהסויה היא מקור מצויין לחלבון וסידן אך היום ידוע לנו שלגוף האדם אין צורך בהרבה חלבון ושעודפי החלבון אף מזיקים, ושסידן נמצא בכל מזון צמחי ושבאופן כללי משק הסידן בגופנו תלוי בהרבה יותר מאשר הסידן שבתזונה. כמובן שעבור אנשים שאוכלים מזון מבושל יש במוצרי הסויה יתרונות גדולים לעומת מזון מהחי גם מבחינה בריאותית וגם מבחינה מוסרית ואקולוגית אך בכל זאת אין הכרח בריאותי לאכול סויה.
כדאי גם לציין שחלבוני הסויה (כמו גם חלבוני החיטה והחלב) מאוד קשים לעיכול וכשהם לא מתפרקים כראוי יש להם יכולת להתחבר לקולטני האופיום במוח ולהשפיע עליו, ועצם העובדה שהסויה דורשת בישול ועיבוד לפני צריכתה מוכיחה שהיא בדיוק כמו הרבה מזונות אחרים פשוט לא נועדה לצריכה אנושית.
מידע נוסף על חלבונים דמויי אופיום תוכל לקרוא באתר הרפואה הפונקציונאלית בהרצאות הבאות-
– בריאות המוח ומניעת ניוון המוח
– ממצאים מדעיים וטיפולים חדשניים בהפרעות התפתחותיות