הפרכת מיתוסים – האם שילוב של פירות עם מזון שומני באותה ארוחה מעלה את רמת הסוכר בדם וגורם לקנדידה וסוכרת?

טעות נפוצה בקרב חברי קהילת ה-80/10/10 בארץ היא הטענה שעצם השילוב של סוכר עם שומן באותה הארוחה, גם אם מדובר על כמות שומן קטנה, גורם לערכים גבוהים של סוכר בדם. במאמר הבא נסביר מדוע זה אינו נכון, מהן הסיבות האמיתיות לעודף סוכר בדם ומדוע כן רצוי בכל זאת להימנע משילוב של פירות מתוקים עם מזון שומני.

• כל מזון צמחי מלא מכיל גם פחמימות (כלומר סוכרים) וגם שומנים. גם פירות וירקות מכילים שומנים בכמות קטנה, וגם מזונות כמו אבוקדו, אגוזים וזרעים מכילים פחמימות כך שאי אפשר להימנע משילוב של סוכר ושומן באותה הארוחה.

• על מנת שהגוף שלנו יוכל לווסת ביעילות את רמת הסוכר בדם כך שהסוכר יצא במהירות מזרם הדם ויכנס לתאים חשוב לאכול תזונה דלה שומן. עודף שומן בתזונה לאורך זמן גורם לתנגודת אינסולין ועלול לגרום למחלת הסוכרת אך חשוב להדגיש שלא הכול מתחיל ונגמר בכמות השומן בתפריט וישנה חשיבות רבה גם לכמות הסיבים התזונתיים. תזונה עתירת שומן ודלה בסיבים תזונתיים, שמתבססת במידה רבה על מזון מעובד ו/או מזון מהחי, היא שגורמת לאורך זמן לסוכר גבוה בדם ולהתפתחות של קנדידה ומחלת הסוכרת.

• מבחינת יכולת הגוף לווסת את רמת הסוכר בדם אין כל בעיה לשלב פירות ביחד עם מזון שומני כל עוד כמות השומן הכללית בתפריט נמוכה. רבים מודאגים שמא השומן שהם אוכלים בערב מפריע למטבוליזם של הסוכרים שבפירות שהם אוכלים בבוקר או ששילוב של מעט מזון שומני בצהריים מצריך הימנעות מפירות למשך שעות רבות. חשוב להבין שכאשר הרמה הכללית של השומן בתפריט נמוכה אין שום סיבה שהאבוקדו של הערב יפריע לסוכר של הפירות להיכנס לתאים בבוקר, ואם תאכלו סלט ירקות בתוספת של מעט מזון שומני בצהריים ובהמשך היום תאכלו פירות או אם תזרקו חופן אגוזים לשייק הפירות שלכם אין כל סיבה שזה יפריע ליכולת של הגוף שלכם לווסת ביעילות את רמת הסוכר בדם כאשר כמות השומן הכללית בתפריט נמוכה.

• מקובל לחשוב שפירות חמוצים מכילים באופן משמעותי פחות סוכר מאשר פירות מתוקים ושזוהי לכאורה הסיבה שעל פי חוקי צירופי המזון ניתן לערבב אותם עם מזון שומני. זוהי טעות היות ובפירות חמוצים יש לא פחות סוכר מאשר בפירות מתוקים. למשל רבים חושבים שבתפוח ירוק יש פחות סוכר מאשר בתפוח אדום בגלל שטעמו חמצמץ אך למעשה יש בהם את אותה כמות סוכר ואותה כמות קלוריות אך בתפוח ירוק יש יותר חומצות אורגניות שמסוות את הטעם המתוק. להלן כמה דוגמאות לכמות הפחמימות בפירות שונים (ל-100 קלוריות חלק אכיל):

פירות מתוקים:
100 קלוריות אבטיח – 23.8 גרם פחמימות.
100 קלוריות תאנה – 22 גרם פחמימות
100 קלוריות בננה – 22.7 גרם פחמימות

פירות חמצמצים:
100 קלוריות תפוח – 21.9 גרם פחמימות
100 קלוריות אפרסק – 20.6 גרם פחמימות
100 קלוריות פפאיה – 21.2 גרם פחמימות

פירות חמוצים:
100 קלוריות תפוז – 21.1 גרם פחמימות
100 קלוריות אננס – 23.4 גרם פחמימות
100 קלוריות תות – 17.8 גרם פחמימות

כפי שניתן לראות אין הבדל משמעותי בכמות הסוכר, ואפילו בספר 'תזונת 80/10/10' ישנם מתכונים לארוחת הערב המשלבים פירות חמוצים (או אפילו חמצמצים) עם מזון שומני כך שברור שאין בעיה בעצם השילוב של "סוכר עם שומן". כמות הסוכר בארוחה תהיה תלויה בכמות הקלוריות שאוכלים ולא אם מדובר על פרי מתוק או פרי חמוץ.

• השילוב של פירות מתוקים עם מזונות עתירי שומן כמו אבוקדו, אגוזים וזרעים באופן כללי אינו אידיאלי כי הוא יכול לעכב את העיכול ולפגוע ביעילות שלו. על מנת לאפשר עיכול וספיגה מיטביים ואנרגיה מרבית במהלך היום רצוי להתבסס על פירות בלבד (או בשילוב עם עלים ירוקים) ולאכול את המזון השומני בערב ביחד עם סלט הירקות והעלים הירוקים. [כמאמר מוסגר רק נציין בקצרה שהכמות הנאכלת היא גם גורם בעניין. לדוגמה אכילה של 2 תמרים עם 2 אגוזים לא תכביד על העיכול ולא תעכב אותו כמו 10 תמרים עם 10 אגוזים].

• חשוב לציין שאם מראש נכנסים לתזונה הזאת עם בעיה של סוכר גבוה בדם או קנדידה רצוי מאוד להימנע מכל תוספת של מזון שומני לתקופה מסוימת עד להבראה.

לסיכום – מבחינת איזון רמת הסוכר בדם הדגש בתזונת 80/10/10 הוא על תפריט דל שומן (10% כממוצע שנתי) ולא על הפרדה מוחלטת בין פירות למזון שומני. המלצתנו היא לאכול פירות לארוחת הבוקר, פירות לארוחת הצהריים, וסלט גדול מעלים ירוקים וירקות טריים בתוספת של מעט מזון שומני לא מעובד בערב. אם יותר נוח לכם לאכול סלט ומזון שומני בצהריים ובהמשך היום לאכול שוב פירות, או אם בא לכם מדי פעם להכין איזו מנה שמבוססת על פירות מתוקים ואגוזים, אין לכם סיבה לדאגה כל עוד תשמרו על תפריט דל שומן (כממוצע שנתי) ועתיר סיבים תזונתיים כפי שעושות כל הקהילות הבריאות ומאריכות החיים ביותר בעולם.

הגב

13 תגובות ב "הפרכת מיתוסים – האם שילוב של פירות עם מזון שומני באותה ארוחה מעלה את רמת הסוכר בדם וגורם לקנדידה וסוכרת?"

הרשמה לעדכונים
avatar
3000
עטרה מליחי
Guest
עטרה מליחי

שלום רב לצוות,שמי עטרה ואני בת 55.עוסקת ברפואה יפנית ומאמנת כושר ואני מתוסכלת!!!!,בשלוש השנים האחרונות אני טבעונית ובשלושת החודשים האחרונים אני בתזונת 80\10\10.לאורך השנים הוגדרתי כמי שיש לה כולסטרול(גנטי לדברי רופא המשפחה)וטריגליצרידים.רק בגיל 45 שכנע אותי רופאי להתחיל בנטילת סטטינים אך מיד בתחילת הטבעונות הפסקתי,לאחר 3 חודשים של תזונת811 לצערי הרב בדיקות הדם שלי רעות מאד(233 כולסטרול 585 טריגליצרידים).אציין שבתחילת התהליך חשתי נפלא,נמרצת,חיונית,חל שיפור בביצועי הספורטיביים ובתחושה הכללית.לא כך אני חשה היום,אני מתעייפת מהר והתחושה שהשומנים בדמי היא תחושה קשה עד כדי מחשבות לשוב לסטטינים שאני כל כך מתעבת.זקוקה לעזרתכם כי הבנתי שתזונת 811 מתאימה וטובה לכולם.

עמית
Guest
עמית

מעניין אותי מכוון שכתבת שאת עוסקת ברפואה יפנית, למעט ידיעתי, המטבח היפני המסורתי על עשרות הצלוחיות הקטנטנות ומיגוון האוכל הגדול והטרי הוא הבריא ביותר שיש, האם זה מה שאכלת ולא עזר?

צוות האתר
Guest
צוות האתר

היי עטרה 🙂

נשמח מאוד לנסות לעזור לך. בבקשה הרשמי לפורום שלנו ורשמי שם שוב את כל הפרטים ובנוסף דוגמה לתפריט יומי מפורט כולל כמויות.
https://www.30bananotleyom.co.il/forum/

אסתר
Guest
אסתר

אפשר לשמוע עוד פרטים על תמרים? כמה תמרים מותר לאכול ביום? האם יש בהם גם שומן?

צוות האתר
Guest

שלום אסתר,

זה לא עניין של מותר או אסור ואין כמות מומלצת ספציפית. תמרים הם אחלה פרי וניתן ליהנות מהם כפי שהם או כתוספת לפירות אחרים, אבל לא כדאי להתבסס עליהם (היות וחסר בהם מרכיב חיוני – המים – מה שהופך אותם לפרי מרוכז ודביק) אלא עדיף להתבסס על פירות טריים עם אחוז מים גבוה.

תמרים הם פרי בעל אחוז שומן נמוך במיוחד אך בהחלט גם הם כמו כל מזון צמחי מלא אחר מכילים את כל שלושת הקלורינוטריאנטים- פחמימות, חלבונים ושומנים.

רינה
Guest
רינה

שלום לצוות , לאחרונה , בעקבות תסמינים של עייפות , עצירויות , כאבי שרירים ובעיקר גירודים בלתי נגמרים עד זוב דם ( שש שנים) בכפות ידים ובגוף,עשיתי בדיקת קנדידה במעבדה פרטית ויצא שיש לי קנדידה ברמה 4. כידוע לכם הנטורופטים ממליצים לא לאכול פירות על מנת להפטר מהקנדידה ברמה כזו. אתם אומרים בדיוק ההפך. האם מוכרים לכם אנשים עם גירודים נוראיים כאלה שנפטרו מהקנדידה לגמרי בתזונה הטבעית ? האם בטוח שיש קשר בין הגירודים לקנדידה?

רן
Guest
רן

נושא מאוד טוב. אהבתי את הבחירה לעסוק בו.
רק בבקשה על מי אתם מסתמכים באומרכם את הדברים?

אורן
Guest
אורן

סוכרת היא מחלה שנגרמת עקב תזונה עתירת שומן ודלת סיבים תזונתיים ואורח חיים לא בריא

יש משהו שאני לא מבין בנושא. איך מה ששמתי בציטוט יכול להיות הגיוני אם יש קבוצה בפייסבוק ("סיירת סוכרת" שמה) של כמויות גדולות של אנשים שאוכלים כנעט רק מזון מהחי, שומן וחלבונים ללא סיבים תזונתיים, ומעידים יום יום על איזון בסוכר בדם פעם ראשונה בחייהם.
אם מה שכתבתם הוא נכון אז מה שקורה שם נוגד את כל חוקי ההיגיון וזה קורה יום יום.

לא יכול להיות שכמויות גדולות של אנשים נכנסים לשם ופשוט משקרים על מצבם.
אני ממש אשמח לקבל תשובה בנושא.
לצערי אני מתעניין בנושא בעקבות הבת שלי.

רן
Guest
רן

נכון.
גראהם באמת מדבר על שילוב של שומנים ופירות חמוצים או חמצמצים.
גם אני שמתי לב לאיזו בהלה מפני השילוב הזה בקרב פירותניים.
חשבתי שיש לכם מקור מידע נוסף.
תודה.

וכדרך אגב אני אהבתי מאוד את הסרטון הזה שממחיש שתנגודת האינסולין יורדת כאשר משלבים פירות עם אוכל שבדרך כלל גורם לה (ללא התייחסות לסוג הפירות):
http://nutritionfacts.org/video/if-fructose-is-bad-what-about-fruit/

wpDiscuz