תזונה זה לא רק מזון – ד"ר דאגלס גרהם

תזונה היא מלאכה פנימית וחיצונית

תזונה תמיד נמצאת בראש מעיינינו, תהיה אשר תהיה הדיאטה שלנו. ונראה שכל אחד מחשיב את עצמו למומחה בנושא. שאלו כל אדם אם הוא חושב שהוא אוכל טוב, או ספרו לו שאתם שוקלים לעבור לדיאטה שמבוססת רק על פירות וירקות טריים, ותראו איזו תשובה תקבלו.

למרבה הפלא, ככל שנקדיש יותר תשומת לב לאיכות המזון שאנו אוכלים, כך נהיה מוטרדים יותר מתזונה. אין ספק שזו דרך חשיבה הפוכה, אך ייתכן שהיא מבוססת היטב, אם נסתכל במה שרוב האנשים מכנים "אכילה מזינה". מיקוד תשומת הלב בתזונה מובילה את רוב האנשים למסקנה (הנכונה) שהמזונות המזינים ביותר הם פירות וירקות טריים. כשאתם ניזונים על דיאטת 80/10/10, אתם יכולים להפסיק לדאוג לתזונה שלכם, לפחות בכל מה שקשור לאוכל. אף על פי כן, לתזונה יש פנים מעבר לאוכל.

ניתן לבחון את נושא התזונה במגוון דרכים. האם נבחן את המזון שאנו אוכלים, או שזו תהיה דיאטה ולא תזונה? לבטח יש דיאטנים רבים שמחשיבים את עצמם למומחי תזונה. האם נבחן את אופן הכנת המזון, או שזו תהיה יכולת קולינרית ולא תזונה? האם נוכל להעלות בדעתו שפים של מזון צמחי חי (raw-food) שלא מחלקים שפע של עצות תזונתיות יחד עם חוכמתם הקולינרית? האם אנו מעריכים את התזונה שלנו באמצעות ניתוח רכיבי התזונה שבמזון שלנו, או שמאחר שיש כמעט מיליון רכיבי תזונה שונים ואינטראקציות מורכבות ביניהם, אין זה אלא ניסיון להשתלט על מצב כה מורכב שנמצא מעבר להבנתנו? זה באמת לא ברור האם עדיף לנו לבחון את התזונה מנקודת המבט של המזון (ולנתח את רכיבי התזונה שבו), או מנקודת המבט של רכיבי התזונה (וכך להחליט אלו מזונות לבחור).

עם זאת, כיום ברור לי שחלק ניכר מהגורמים שמשפיעים במידה רבה על התזונה שלנו כלל לא קשורים למזון שאנו אוכלים.

מהם כמה מהגורמים ה"חיצוניים" (לא מזון) שכה חשובים לתזונה שלנו? הבה נעיף מבט בקצרה על כמה מהם.

אור שמש ואור יום

שימו לב ששניים מרכיבי התזונה שנמצאים בראש הכותרות בימינו כלל לא קשורים למזון. ויטמין D וּויטמין B12. ועם זאת, כשאנו חושבים על תזונה, תמיד נחשיב את מזוננו כמקור העיקרי. אך זה לא כך, לפחות בכל הנוגע לוויטמין D וּויטמין B12. ייתכן שהגיע הזמן להרחיב את טווח החשיבה שלנו ולהבין שהתזונה, כמו כל הבריאות, חזקה כמו החוליה החלשה ביותר שלה. אף שרובנו מעדיפים רק לשמוע אישור למה שאנו חושבים שאנו כבר יודעים, דרוש ראש פתוח כדי ללמוד משהו חדש.

לא רק שאור השמש אחראי במישרין כמעט לכל הוויטמין D שנוצר בגופנו – שהוא רכיב חיוני שמשפיע על מטבוליזם הסידן כמעט בכל תא בגופנו – הוא גם המקור היחיד שלנו לקרינה אולטרה-סגולה (UV .(UV ידועה כגורם מחטא; היא מחטאת כל דבר שהיא באה עמו במגע. עורנו מחוטא מפטריות, עובשים וצורות חיים חיידקיות בלתי רצויות אחרות כשהוא נחשף לאור השמש. קרני ה-UV חודרות את העור לעומק של כשניים וחצי סנטימטרים ומנקות את הדם, הלימפה, הנוזלים התוך-תאיים והנוזלים החוץ-תאיים. ללא חשיפה ל-UV עשוי הדם שלנו להתמלא ברעלים כה רבים עד שכליותינו יתקשו בסופו של דבר לעמוד בעומס.

חלק גדול מהאברים והבלוטות תלויים באור השמש לתפקוד תקין. מגוון רחב של הורמונים שמשפיעים על מטבוליזם הסידן, צמיחת התאים, התפקוד המיני ופעולות חשובות נוספות תלויים בחשיפה מתונה לאור השמש. אל תאמינו למיתוס הנפוץ השגוי שחשיפה קבועה לאור שמש מתון וישיר גורמת סרטן; זה לא נכון. התזונה שלנו תפגע בחומרה ללא חשיפה כזו.

ללא אור השמש, אף אחד מהפירות והירקות שמשמשים לנו מזון יוכל לצמוח או אפילו לשרוד. בחשכה יהיה זה כמעט בלתי אפשרי עבורנו למצוא את מזוננו. נכון, כיום אנחנו יכולים ליצור אורות מלאכותיים, ואפילו אור שמש מלאכותי, אך אף מקור אור מלאכותי אינו חלופה אמיתית לדבר האמיתי.

אור היום חשוב לבריאותנו הנפשית כמו לכל התזונה שלנו. אור השמש משפיע לטובה על מצב רוחנו, ואני דן בכך בהמשך, תחת הסעיף "איזון רגשי".

הגורם הפנימי

אנו מקבלים די והותר ויטמין B12, שמיוצר על ידי בקטריה, מפני השטח של כמעט כל הפירות והירקות האורגנים הטריים שאנו אוכלים. עם זאת, רבים מאתנו (כולל כמות שווה באופן יחסי של אוכלי בשר) סובלים ממחסור כתוצאה מיכולת מופחתת לספוג את רכיב התזונה החיוני הזה. הגורם הפנימי, שמיוצר על ידי התאים הפריאטלים של הקיבה, הכרחי לספיגת ה-B12 במעיים. אם אינכם מייצרים כמות מספקת של הגורם הפנימי, בסופו של דבר תסבלו מחוסר ב-B12. יש סיבות רבות ליצירת או לספיגת כמויות בלתי מספקות של גורם פנימי. כמה מהסיבות השכיחות ביותר היא מות התאים שמייצרים את הגורם הפנימי (שלעתים נגרם מנוגדנים מסוימים), סרטן קיבה, אולקוס, מחלות מסוימות של המעי הדק, טפילי מעיים וניתוחים בקיבה או במעיים.

פעילות גופנית

רוב האנשים מוטרדים מכך שאינם "מקבלים מספיק" רכיבי תזונה מסוימים, במקום להקפיד לצרוך את הכמות המומלצת. יש בזה היגיון, מאחר שזה כמעט בלתי אפשרי לצרוך את הכמות המומלצת אם אתם אוכלים תזונה מערבית רגילה, לא אוכלים מספיק קלוריות לשמירה על המשקל או ניזונים על דיאטה של מזון צמחי חי, אך מהסוג העתיר בשומן.

הבה נשווה צמד תאומות זהות היפותטיות שתזונתן זהה. הראשונה רופסת לחלוטין, חובבת מוזיקה ואמנות. השנייה אתלטית למדי, חובבת טריאתלונים והרמת משקולות. הראשונה עונה על הצרכים הקלוריים שלה, ושומרת על משקלה, באכילת 1,800 קלוריות ליום. השנייה, בשל הפעילות הגופנית הרבה, עושה זאת באכילת 3,600 קלוריות ליום. מן הסתם, אם הן אוכלות את אותם מזונות, התאומה האתלטית אוכלת פי שניים קלוריות ופי שניים רכיבי תזונה מאחותה.

כמות המזון הרבה יותר מקלה עליה להשיג מספיק מרכיבי התזונה החשובים, שקשה לצרוך בכמויות מספקות. בכל הנוגע לתזונה מעולה, פעילות גופנית היא מרכיב חיוני. אנחנו לא רק אוכלים יותר מזון כשאנחנו פעילים, הפעילות גם מגבירה את העיכול שלנו ואת יכולתנו לספוג ולנצל את רכיבי התזונה שאנו אוכלים. יש עוד יתרונות לכושר גופני. שרירים משתמשים ביותר דלק מרקמות אחרות, אפילו במנוחה. פירוש הדבר שאדם שרירי יצטרך יותר דלק מאדם פעיל באותה מידה אך לא שרירי, וכך יספוג יותר רכיבי תזונה מכל הסוגים.

אוויר צח

שמעתם פעם על אנטי-ויטמינים ואנטי-נוטריאנטים? המונח מופיע בלימודי התזונה מזה למעלה מ-50 שנה. ידוע לנו, לדוגמה, שהפחמן החד-חמצני באוויר מתחרה ביעילות בחמצן על מקום בתאי הדם האדומים שלנו. הפחמן החד-חמצני משמש כאנטי-נוטריאנט. סטרונציום 90, הקרצינוגן האגרסיבי, נמצא באוויר בכל העולם כתוצאה מנשורת רדיואקטיבית מפיצוצים גרעיניים. סטרונציום 90 הוא אנטי-נוטריאנט שמתחרה בהצלחה בסידן שבעצמותינו ובשאר חלקי הגוף. מחקרים הראו שחלב פרה ואפילו חלב אם מכילים כמויות של סטרונציום 90 מעבר למה שנחשב בטוח. כדוגמה נוספת, חומרים בעשן הסיגריות גורמים לנו להשתמש במאגרי הוויטמין C שלנו בקצב גבוה להדהים. עשן הסיגריות אינו רק קרצינוגן, הוא מתפקד בחלקו כאנטי-ויטמין. כמות גדולה של אנטי-ויטמינים ואנטי נוטריאנטים קיימת באוויר שאנו נושמים. קרצינוגנים רבי עוצמה שנישאים באוויר משמנים מטיגון עמוק הם חלק מהסיבה שבישול עם שומני טראנס יצא מחוץ לחוק במדינות רבות בעולם.

ללא שפע של אוויר צח יורדים הסיכויים לתזונה מיטבית לכמעט אפס. חמצן, שרבים מחשיבים אותו לרכיב תזונתי בעצמו, נמצא באוויר בשיעור של 20% בערך. באוויר העירוני יורד לרוב שיעור החמצן לטווח של 18%-15%, ובמקומות מזוהמים במיוחד הוא עשוי לרדת אף ל-13% או פחות.

איזון רגשי

אתם יושבים לארוחת ערב נחמדה עם בן או בת הזוג. האווירה נפלאה. אתם נהנים מהנגיסות הראשונות, ואז נופלת הפצצה, הוויכוח מתחיל, האווירה מתנפצת, וכולם כועסים. הקרביים שלכם מתהפכים והמזון מרגיש כמו אבן בקיבה. "אני לא יכול לאכול יותר," "אני נסערת מדי," אתם אומרים.

ניסיתם פעם לאכול בשלווה כשהסועדים סביבכם באים והולכים מהשולחן, שיחות רבות מתנהלות, אנשים נכנסים ויוצאים מהחדר והכול רועש? זה מאוד מלחיץ. יש סיבה לכך שוויטמיני B ידועים כוויטמיני ה"סטרס" (מתח/לחץ). כשאתם מודאגים, מפוחדים, חשים ספק, נמצאים תחת לחץ או בכל סוג של "סטרס", אתם משתמשים בוויטמיני ה-B שלכם בקצב הרבה יותר גבוה מהרגיל. למעשה כל כימיית הגוף שלכם מושפעת ממחשבותיכם.

ללא איזון נפשי נפגעים במידה רבה העיכול והתזונה שלכם.

מים

"אל תשתו את המים" הייתה אמרה פופולרית לתיירים שמבקרים במדינות עולם שלישי ואזורים מתפתחים. מגוון של חיידקים במים הובילו לתופעות חמורות של בעיות עיכול, בעיות ספיגה ושלשול, לעתים אף עד סכנת חיים. המים שאנו שותים, או לא שותים, חיוניים לתזונה שלנו.

כשאנחנו מיובשים מושפע כל אחד מתאי הגוף שלנו, ונפגמת יכולתם לספוג רכיבי תזונה ולפנות רעלים. בזמן התייבשות אנו עלולים לדלל את הדם שלנו עד שהאלקטרוליטים מפסיקים לבצע את פעולתם כהלכה. הרוויה נאותה של הגוף (שהראיה לה היא הטלת שתן בכמות מספקת שמונה עד שתים עשרה פעמים בפרק זמן של 24 שעות) חיונית לשמירה על תזונה בריאה. זיקוק או אוסמוזה הפוכה מספקים את המים הטובים ביותר. מים עתירי מינרלים לא-אורגנים עשויים להוביל לאבנים בכליות, הסתיידות עורקים ומחלות אחרות.

בנוסף לכל, מים משמשים לקירור כורים גרעיניים. המים שנשפכים החוצה לאחר הקירור מלאים בסטרונציום 89 וסטרונציום 90. החומרים הרדיואקטיביים האלה משפיעים על כל מי שגר בקרבת מקום, (הרמות גבוהות יותר ליד הכור, אך שאריות של סטרונציום 90 נמצאו אף במרחק של 65 ק"מ מהכור) והרגישים ביותר הם הילדים. רמות הסטרונציום בילדים חולי סרטן גבוהות כמעט פי שניים מאשר בילדים אחרים.

שינה

כשאיכות השינה נפגמת, כשמכל סיבה שהיא איננו יכולים להגיע לשינה עמוקה, ההורמונים ומצב הרוח מושפעים לרעה. שינה לא מספקת מובילה לחוסר אנרגיה, לירידה בפעילות הגופנית ולספיגה מופחתת של רכיבי תזונה. רוב האנשים לא ישנים מספיק לאורך מרבית חייהם. הם מסתמכים על שעונים מעוררים, קפה, סוכר מזוקק, מזונות מתובלים וממריצים אחרים כדי שתהיה להם די אנרגיה לצלוח את היום. הממריצים מתישים את בלוטות יותרת הכליה (אדרנל), ומגבירים את קצב איבוד רכיבי התזונה. ככל שאתם יותר עייפים, כך פוחתת יעילותה של מערכת העיכול שלכם. נראה שאחד הדברים הטובים ביותר שאתם יכולים לעשות עבור תזונה שלכם הוא שנת לילה נאותה, כל לילה.

עיכול וספיגה

האמרה "אתם מה שאתם אוכלים" נראית די ישירה ונכונה, עד שבוחנים אותה לעומק. כמובן שבמציאות אתם מה שאתם סופגים ולא מצליחים לסלק.

"תסמונת הספיגה הלקויה" (MAS) גורמת לכמה מרכיבי התזונה שאנו אוכלים לא להיספג כראוי במעיים. יש עשרות סיבות אפשריות ל-MAS, כולל בעיה ביצירת אנזימים, פגמים מולדים, מחלה בכל אחד מאברי העיכול, פציעה, זיהום, ניתוח, "טיפול" בקרינה ואפילו אנטיביוטיקה. רשימת התסמינים ארוכה באותה מידה, כשהנפוצים כוללים אנמיה, שלשול, בצקת, עוויתות בשרירים, דלדול מסת השריר, ואולי החשוב מכל – תת-תזונה. חסרים שונים בוויטמינים עלולים להיגרם ב-MAS, בליווי התסמינים הייחודיים להם. גם חסרים במינרלים עשויים להופיע ב-MAS, שמובילים לתסמינים שונים, החל מעוויתות בשרירים ועד אי ספיקת לב. אנו מחשיבים את ספיגת המזון כמובנת מאליה, אך היא חשובה לתזונתנו כמו המזון שאנו אוכלים.

ככל שהעיכול שלכם טוב יותר כך תוכלו לספוג ולנצל יותר רכיבי תזונה. יש כל כך הרבה גורמים שמשפיעים על התזונה עד שכלל לא ניתן למנותם במאמר זה. די לומר שללא עיכול טוב לא ניתן להשיג תזונה טובה.

שילובי מזון

הבה נניח שמערכת העיכול שלכם מתפקד באופן מושלם, ועשיתם את שיעורי הבית שלכם ואתם יודעים כיצד לבצע בחירות מזון נכונות. אתם מפנקים את עצמכם ותמיד בוחרים את הפירות והירקות האיכותיים ביותר. למרות זאת אתם סובלים מבעיות עיכול, גזים ויציאות לא תקינות. ייתכן שהבעיה היא ששילובי המזון שלכם מפריעים לעיכול מיטבי.

הידיעה אלו סוגי מזונות מתעכלים היטב יחדיו תשפר במידה רבה את העיכול. ככל שתעכלו טוב יותר את מזונכם, כך רכיבי התזונה שבמזון יהיו יותר זמינים לכם.

מזונות עמילניים, אם תבחרו לאכול אותם, מתעכלים היטב עם עלים ירוקים ושאר ירקות חיים. גם מזונות שומניים מתעכלים היטב עם עלים ירוקים וירקות. פירות מתעכלים היטב עם פירות אחרים בעלי תכולת מים יחסית זהה. פירות מתעכלים היטב גם עם חסה או סלרי. פירות חומציים, כמו פירות הדר ואננס, מתעכלים היטב עם ירקות חיים, ואפילו עם רוב המזונות השומניים.

ככל שנפחית את כמות המרכיבים בארוחה כך נשפר את העיכול. מגוון לאורך השנה משפר את התזונה, אך פשטות בכל ארוחה חיונית לתזונה, ומעניקה הזדמנות מיטבית לעיכול מיטבי. המודל לעיכול מיטבי שמציגות חיות בטבע הוא "לאכול מזון אחד בכל פעם, בעת רעב, עד לתחושת שובע". המנהג הזה ישפר במידה רבה את התזונה שלכם, ולמרבה הפלא, גם את ההנאה שלכם מהמזון שאתם אוכלים.

שינויים ביולוגיים

הגוף מבצע שינוים ביולוגיים כל הזמן. לדוגמה, אנו הופכים חומצת אמינו אחת לאחרת, או סוג אחד של שומן לאחר, או סוכרים לצורות אחרות של סוכרים. אנו מפיקים סוכרים משומנים ומחלבונים ואפילו מפיקים שומנים מחלבונים ומסוכרים. אנו מייצרים אנזימים, קו-אנזימים ומגוון חומרים אחרים מהמזון שאנו אוכלים. אנו אף ממחזרים את החומרים שהשתחררו למחזור הדם מהתנוונות התאים, והופכים את הפסולת למבנים הדרושים לנו. אין ספק שללא שינוים ביולוגיים לעולם לא היה מצליח גופנו להשיג תזונה נאותה והומיאוסטאזיס.

תזונה טובה נובעת מאורח חיים בריא. שום דבר אחר לא יביא אתכם לשם. נכון, המזון הוא חלק בתזונה, אך אורח החיים שלכם חשוב לא פחות. אורח חיים בריא מוביל לבריאות, וכל הגורמים לבריאות משתלבים זה בזה ותלויים זה בזה. סטייה מאורח החיים הבריא תוביל לתסמינים. אם יש לכם תסמינים, מכל סוג, כדאי שתשקלו לתקן את אורח החיים שלכם, במקום לטפל בתסמינים.

מאמר זה תורגם מהאתר foodnsport באישורו של המחבר, ד"ר דאגלס גרהם –
http://foodnsport.com/blog/articles/nutrition-its-not-just-about-food-part-1.php
http://foodnsport.com/blog/articles/nutrition-its-not-just-about-food-part-2.php

2
הגב

avatar
3000
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
צוות האתרלימור Recent comment authors
  Subscribe  
הרשמה לעדכונים
לימור
Guest
לימור

הי, נהנתי להחכמתי מהמאמר. היתי רוצה לדעת עוד על שילובים אופטימלים של מזונות. איפה אוכל לקרוא עוד בנושא זה

תודה רבה ויום נעים 🙂