טבעונאית מתחילה

הפורום הראשי של 30 בננות ליום

טבעונאית מתחילה

הודעהעל ידי חופית » ב' יולי 16, 2012 11:24 pm

שלום לכל חברי האתר,
שמי חופית ואני בת 15 והתחלתי להתעניין בתזונה לפני כחודש בערך, הפכתי לטבעונית ועכשיו אני מעוניינת להפוך לטבעונאית, אך יש לי כמה בעיות שאני מתמודדת איתם.
דבר ראשון , צריך שיהיה כמות גדולה של פירות וירקות בבית, ממש כמות גדולה, שאין לי בעיה להשיג אך אני צריכה לבקש מהוריי ואני חוששת מהתגובה שלהם.
הם חושבים שלהיות טבעוני זה ממש קיצוני (אף על פי שהם תומכים ועוזרים לי) , אז אני רק יכולה לדמיין מה הם יגידו לי אם אני אחליט שאני עוברת לחיות על פירות וירקות. הם יחשבו שהשתגעתי ושיש לי הפרעות אכילה !
כמו כן, צריך לאכול הרבה מאוד פירות , ואני לא מסוגלת לסיים כמות כל כך גדולה כי כל פרי הוא בעל ערך קלורי נמוך ואני מרגישה ממש מלאה אחרי רק כמה פלחים של אבטיח !
אני מפחדת שאני אעשה את זה לא נכון , אגרום לעצמי נזק, ועוד אוציא בבית שם רע לטבעונאות.
אני גם ניסיתי לראות מלא הרצאות על b12 אבל זה היה באנגלית ולכן זה די קשה וגם כל אחד אומר משהו אחר..אני צריכה לקחת את זה כתוספי תזונה ?
לסיכום, בכללי זה מסובך לי, איך לחשב את האחוזים האלה ואיך אני אדע שאני לא עוברת את הכמויות של השומן והחלבון ואם אני צורכת מספיק קלוריות ולא הורסת את עצמי.
תודה רבה מראש לכל מי שיכול לענות לי,
חופית.
חופית
 
הודעות: 5
הצטרף: ב' יולי 16, 2012 11:08 pm

Re: טבעונאית מתחילה

הודעהעל ידי ירדן » ג' יולי 17, 2012 2:41 pm

הי חופית וברוכה הבאה :)

אני חושבת שקודם כל הדבר הכי חשוב שאת יכולה לעשות הוא לקרוא מידע תזונתי בנושא טבעונות. כך יהיה לך לא רק ידע אישי בבחירת המזונות הבריאים לך אלא גם יכולת לעמוד מול טענות לא מבוססות נגד טבעונות של האנשים שמסביבך. ברור שתגיע ביקורת וגם דאגה מסביבתך הקרובה וחשוב שתראי בקיאות בנושא. בשנים האחרונות יצאו לא מעט ספרי תזונה בעברית שמעודדים טבעונות, רבים מהם נכתבו על ידי רופאים קונבנציונאליים. ספרים כמו מחקר סין, לאכול כדי לחיות, ילדים עמידים, בריא בן 100, שוטי החלב ועוד יתנו לך בסיס טוב. כמובן שיש גם המון אתרים בעברית בנושאי תזונה טבעונית והמון קבוצות תמיכה אינטרנטיות. כל שבוע יש בעיתונים ובטליויזיה כתבות בעד טבעונות ונגד אכילה של מזונות מהחי כך שטבעונות הופכת לדבר יותר מקובל. הרבה סלבריטאים בארץ ובעולם (ביל קלינטון, מישל פייפר, אוזי אובורן והרבה אחרים) עברו לטבעונות כך שהעניין נהיה אפילו קצת באופנה והמודעות לאכילה בריאה ולסבלם של בעלי החיים בתעשיות עולה ועולה.

גם בעולם התזונה הטבעונית קיימים לא מעט מיתוסים ומידע שגוי כמו למשל הצורך בהשלמת חלבון או הפחד מחסר בסידן או ברזל, וכאן אנחנו אוכלי הפירות נכנסים לתמונה ושוברים כל מיתוס :) אבל לדעתי בתור מתחילה לא כדאי שתקפצי ישירות לאכילה של פירות וירקות בלבד (גם אם אני מאמינה שזוהי התזונה הבריאה ביותר) אלא קודם תעבדי על אכילה מאוזנת של מזון צמחי בלבד, כמה שיותר לא מעובד. אינני יודעת איך תזונתך נראית עכשיו או איך היא נראתה לפני חודש, אבל יש "סוגים" של טבעונות. יש טבעונים שאוכלים הרבה ג'אנק (מלוואח, וופלים, פיצה טבעונית, אורז לבן, לחם לבן עם חומוס מהסופר, פסטה...) ויש טבעונים שאוכלים בעיקר או רק מזון בבישול ביתי שמבוסס על דגנים מלאים, קטניות, ירקות עמילניים, פירות, ירקות, אגוזים וזרעים. אני חושבת שקודם כל את צריכה להגיע למצב שבו תאכלי מה שנקרא תזונה טבעונית בריאה ומאוזנת, ללא מזון מעובד, ללא תחליפים טבעוניים עתירי שומן כמו "גבינה צהובה טבעונית" וכל מיני מוצרים לא בריאים כאלו שניתן לקנות. עוד דבר שיכול לעזור לדעתי הוא חיפוש באינטרנט אחר מתכונים טבעוניים בריאים (ויש המון) וקחת חלק בבישול בבית. כשאני עברתי לצמחונות ואחר כך לטבעונות קניתי ספרי בישול (אז לא היה אינטרנט..) ולא הסתפקתי רק במה שהוצע לי בבית אלא התנסתי בעצמי במאכלים חדשים ששאר בני הבית נהנו מהם ביחד איתי. היום יש יותר מודעות לבריאות ומוצרים כמו אורז מלא וקינואה נמצאים בהרבה מהבתים כך שזה הרבה יותר פשוט מפעם. מצד שני השפע של המוצרים המעובדים שיש היום גדל מאוד לעומת לפני למעלה מ-15 שנים כשאני הפכתי לטבעונית.

מה את אוכלת היום בתור טבעונית? תני יום לדוגמא. מה אכלת לפני הטבעונות? מה גובהך ומשקלך?

המעבר לתזונה נאה שמבוססת על פירות וירקות בלבד באמת דורש אכילה של כמות גדולה יותר של מזון וזה מצריך תקופה של הסתגלות. הקיבה שלנו שהייתה רגילה למזון מרוכז עתיר קלוריות אך בעל נפח קטן צריכה ללמוד מחדש להתרחב בשביל להכיל מזון עתיר סיבים ומים שתופס הרבה יותר נפח. אכילה לא מספקת של קלוריות לאורך זמן תביא לירידה במשקל וחסרים תזונתיים. לכן אני ממליצה שבמקביל לאכילה של מזון טבעוני מבושל תגבירי את צריכה הפירות והירקות שלך, עוד קצת בכל פעם אך מבלי לדחוף בכוח. לדעתי זה לא הזמן המתאים "ללכת עד הסוף" עם תזונה טבעונאית. יותר מידי שינויים בבת אחת באמת יכולים להדאיג את הוריך ולחשוב על כיוון של הפרעות אכילה כי לצערנו זה מאוד נפוץ בימנו. כולם מסכימים שאכילה של פירות וירקות היא טובה לבריאות כך שאם תשלבי את זה עם מזונות כמו אורז/עדשים/בטטות וכו' הוריך בוודאי לא יחשבו שעד כדי כך "השתגעת"... ואם באמת תעשי את זה נכון אז אפילו תוכלי לשמש למשפחתך דוגמא לאכילה בריאה ולעשות שינויים לטובה בבית, כך זה היה במשפחתי. עם הזמן ככל שקיבתך תסתגל וגם הוריך יסתגלו לתזונתך החדשה ותרגישי שאת מסוגלת להוריד בכמות המזון המבושל לטובת המזון הנא אז עשי זאת. בעיקרון, הרופאים המפורסמים שמקדמים תזונה טבעונית כולם מדברים על אחוזים של 80/10/10 רק שמדובר במזון שהוא גם מבושל. תוכלי לקבל יתרונות בריאותיים גדולים מאוד גם אם תבססי את תזונתך על פירות, ירקות, בטטות, תפ"א, דגנים מלאים (עדיפות לדגנים ללא גלוטן) וקטניות (עדיף ללא סויה) עם תוספת מועטה של שומן.

לגבי B12 יש לנו שני מאמרים בעברית באתר (השני פורסם בדיוק היום)-
הפרכת מיתוסים - B12
בעלי חיים במשקים וּויטמין B12

אני מציעה שתלכי לעשות בדיקת דם לראות מה בכלל רמת ה-B12 שלך היום. על הדרך בקשי גם בדיקה לרמת הוויטמין D. במידה ויש חוסר בויטמין B12 הוא בטח שלא נגרם על ידי אכילה של מזון טבעוני למשך חודש. בכל מקרה גם אנשים שאוכלים מזון מהחי מקבלים את הויטמין בעקיפין דרך תוספים שניתנים לבעלי החיים בתעשייה ולכן במידה ויתגלה מחסור קני תוסף איכותי של B12 וקחי עד למילוי המאגרים ואחר כך לא יזיק לקחת טבליה אחת לשבוע-שבועיים.

לגבי האחוזים- מדובר בהנחיות כלליות שמגיעים אליהן בקלות ללא שום צורך בחישובים כאשר אוכלים מספיק קלוריות מפירות בתוספת של סלט ירקות ועלים ירוקים גדול עם מעט שומן (1/2 אבוקדו או 1-2 כפות טחינה גולמית או מעט אגוזים או שקדים). כמובן שאדם בגובה 1.80 ששוקל 70 קילו יכול לאכול יותר שומן מאשר אדם בגובה 1.65 ששוקל 50 קילו. זה הכל יחסי. כמות החלבון תמיד תהיה מספיקה (לא יותר מידי ולא פחות מידי כל עוד אוכלים בצורה מגוונת מספיק קלוריות מפירות וירקות.) כלומר מה שצריך "לדאוג" לגביו הוא היחס בין הפחמימות לשומן. כל עוד אוכלים מספיק קלוריות מפירות וירקות אז גם מקבלים את כמות החלבון שנדרשת ואין צורך לדאוג מפחות מידי או יותר מידי. אנחנו ממליצים בדרך כלל למתחילים להרשם לאתר הכרונומטר כדי לוודא שהם אוכלים מספיק קלוריות ושאינם מפריזים בכמות השומן אך בכל מקרה אין שום צורך לעשות חישובים כאלו לנצח :)
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2967
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: טבעונאית מתחילה

הודעהעל ידי חופית » ג' יולי 17, 2012 9:36 pm

קודם כל תודה רבה על התגובה זה עוזר לי מאוד :)
מהניסיון שלך האם באמת יש לך את כל הויטמינים וכל מה שדרוש , או שיוצא לך חוסרים בבדיקות דם ?
אני גם חושבת שכדאי שאני אכנס לזה בהדרגה ולכן תודה רבה על הרעיון ! אני אאמץ אותו :)
בדקתי לאחרונה ואני מטר חמישים וארבע ואני שוקלת 41 קילו.
בבוקר אני אוכלת קורנפלקס וחלב סויה וקצת פירות. בין הבוקר לצהריים אני בד"כ אוכלת סנדוויץ' (לפעמים עם טחינה ולפעמים עם ממרחים של החברה "אוליביה")
לצהריים אני עושה או פסטה או מבשלת את התערובות האלה לקדירה שזה שילוב של קטניות כאלה כמו קינואה ועדשים, או אורז דברים כאלה וסלט.
בערב אני גם עושה משהו כמו דגנים או קטניות..ומחממת מה שאימא עושה (לרוב זה ירקות מאודים או תפוחי אדמה) ואני אוכלת גם גרנולה או שקדים..ולאחרונה אני גם עושה צלחת של פירות ואוכלת. (הכי הרבה אבטיח שאכלתי זה כמה פלחים גדולים ושבעתי).
אני לא הולכת ממש לפי ההמלצות של הדיאטנית אז אני מקווה שאני לא עושה נזקים לעצמי. :\
כמו כן אני לא יודעת איך בדיוק לשלב את הפירות והאוכל החי עם המבושל כי קראתי שזה לא טוב וזה גורם לתסיסה וכולי. אני אחפש את הספרים האלה אך עד אז אם יש המלצות מה לעשות בינתיים זה ממש עוזר =]
טענות נפוצות שאומרים לי אחרי "החלקת על השכל" זה שיפלו לי השיניים. כמו כן, חברה של ההורים סיפרה לי על חברה טבעונית שלה שחזרה לבשר אחרי הרבה שנים כי היה לה קשה בתור סטודנטית מבחינה כספית להשקיע באוכל טוב וגם הרופא המליץ לה לחזור לבשר כי היא רצתה להיכנס להיריון. האם זה בעייתי להיות בהריון כטבעונית ? האם זה כל כך מסוכן ??..אני קראתי דברים אחרים אבל כולם מפחידים אותי שאני כבר לא יודעת מה נכון ומה לא נכון ואם התינוק לא ימות מחוסר שומן או השד יודע מה :O
מקווה שאוכל להירגע,
חופית.
חופית
 
הודעות: 5
הצטרף: ב' יולי 16, 2012 11:08 pm

Re: טבעונאית מתחילה

הודעהעל ידי חופית » ג' יולי 17, 2012 9:45 pm

אה ואני גם אוכלת הרבה קופסאות שימורים של אפונה , אפונה עם גזר ותירס..
חופית
 
הודעות: 5
הצטרף: ב' יולי 16, 2012 11:08 pm

Re: טבעונאית מתחילה

הודעהעל ידי יונתן » ד' יולי 18, 2012 12:08 am

כמעט כולם חווים את אותו מסע הפחדה מצד הסביבה כשהם עוברים לטבעונות. התיאוריה שהאדם הוא אוכל-כל כה טבועה בחברה שלנו, שהניסיון לצאת נגדה תמיד יגרור תגובות מהאנשים שסביבנו, גם אם אין להם שום ידע בנושא. מבחינתם הם חיים בעולם שבו כולם הולכים על הידיים, ואת החלטת לפתע להשתמש ברגלים להליכה. הם לא ינסו למצוא את ההיגיון במהלך שלך, גם אם הוא ברור לכל מי שבינה בראשו.

הסיבות לכך מגוונות. ראשית, המעבר שלך לטבעונות גורם להם להיראות באור רע, גורם להם להיראות פחות מוסריים, ולכן הם מרגישים צורך "להוריד אותך בחזרה לרמה שלהם". שנית, יש תעמולה אינסופית מהתקשורת ומהממסד הרפואי שאנחנו חייבים לאכול בשר (בשביל חלבון) ומוצרי חלב (בשביל סידן) וכולי, כך שרוב האנשים באמת בטוחים שאי אפשר לחיות בלעדיהם. לא צריך להיות אנתרופולוג ולחקור שבטים עתיקים בשביל לדעת שרק בעת המודרנית, כשהתיעוש והטכנולוגיה אפשרו זאת, האנשים התחילו לאכול כמויות כה גדולות של מוצרים מן החי. רק כעת זה כלכלי להשקיע כל כך הרבה משאבים בשביל לקבל כל כך מעט תפוקה. בעבר אנשים היו אוכלים בשר רק באירועים מיוחדים, ותרבויות רבות מעולם לא העלו בדעתן לאכול מוצרי חלב, כמו הסינים למשל.

ניתן לראות דוגמה לתעמולה הזו מהשוואת ידיעות בעיתונות. זכורה לי ידיעה בעמוד הראשי מלפני כמה שנים, על אם טבעונית שהתינוק שלה אושפז במצב קשה בגלל מחסור בוויטמין B12. מקרה מחדל אחד של אם טבעונית מגיע לכותרות הראשיות בעיתונות, אבל העובדה שמיליוני אנשים מתים בשנה מהתקפי לב, סרטן וסוכרת בגלל אכילת מזון מן החי לא מטרידה איש. מחקרים בנושא יופיע לרוב בעמ' 24 במדור "ידיעות מוזרות מהעולם". זכורה לי ידיעה על אדם מוכר שנפטר מהתקף לב "במפתיע", ותמונתו בעיתון הציגה אדם מאוד מאוד שמן. הממסד הרפואי מנסה לגרום לנו להאמין שהאדם הזה היה שמן לא בגלל התזונה שלו, אלא בגלל גנטיקה; שאין דרך לטפל במחלות האלה אלא באמצעות תרופות – כלומר במתן כסף לממסד הרפואי.

בשורה התחתונה, פירות וירקות הם המזונות עם הכמויות הגדולות ביותר של ויטמינים ומינרלים לכל קלוריה, כולל סידן, ברזל או כל דבר אחר. בנוסף, כאשר אנו מפסיקים לאכול את המזונות שמזיקים לנו, אנו גם מקלים על מערכת העיכול לספוג את הוויטמינים והמינרלים. לדוגמה, מחקרים של ארגון הבריאות העולמי מראים שאף על פי שההמלצה לצריכת סידן היא 1,000 מ"ג ביום, אנשים שלא אוכלים מזון מן החי זקוקים לכמות הרבה יותר קטנה.
בנוגע לוויטמין B12, אם לא קראת את המאמרים בנושא שבאתר שלנו, רק אציין שכל המוצרים מן החי מועשרים בוויטמין הזה באופן מלאכותי, בין אם כתוספת למספוא, כתכשיר רפואי או כתוספת למוצר הסופי. מי שסובל ממחסור בוויטמין, עדיף לו שייקח תוסף מאשר יאכל מוצר רעיל שקיבל תוסף. בכתבות על בשר במדורי התזונה תמיד יכתבו שבשר הוא מקור מצוין לחלבון, ברזל ו-B12. אז אנחנו כבר יודעים שה-B12 מתווסף לבשר בצורה מלאכותית, ואנחנו יודעים שבכל פרי ובכל ירק יש חלבון וברזל, שלגוף קל יותר לנצל מלאלה שבמוצרים מן החי.

את בוודאי רואה כעת בעצמך שהטיעונים שמעלים נגדך נועדו אך ורק כדי להפחיד אותך, ואין מאחוריהם כל בסיס אמיתי. לגבי הטיעון "ייפלו לך השיניים", אספר לך מניסיוני האישי. בתור ילד שאכל המון מזון מן החי סבלתי מבעיות שיניים כרוניות – שנים רבות שהייתי מבקר אחת לחודש בערך אצל רופא השנים, ששיאן היה בשנת 1996 שעשו לי 17 סתימות. שנה לאחר מכן הפסקתי לאכול בשר, ומאז לא היה לי אפילו חור אחד בשן. טיעון כמו "לא היה לה כסף אז היא חזרה לאכול בשר" גם נובע מהטעיה מכוונת, שקובעת, לדוגמה, שכדי שהטבעונים יהיו בריאים הם חייבים לאכול חלב סויה, שעולה כפול מחלב רגיל, כי אחרת יהיו להם חסרים תזונתיים. אנחנו אומרים להיפך, כמה שיותר פשוט יותר טוב. המזון הטבעוני הבסיסי הוא ללא ספק זול יותר מהמזון מן החי. גם הטיעון שנשים בהיריון חייבות לאכול בשר הוא טיעון חסר בסיס, ששוב מחזיר אותנו לטענה שהחוסרים שבתזונה הטבעונית יפגעו בתינוק. מה יחסר לתינוק? ברזל? האם ידעת, למשל, שרופאים ממליצים גם לנשים בהיריון שאוכלות בשר לקחת תוסף ברזל? תזונה טבעונית מאוזנת היא הדבר הטוב ביותר לאם ולתינוק.

הפתרון הטוב ביותר שלך, כמו שירדן אמרה, הוא להשכיל. בנוסף לספרים שהמליצה אני מציע לך לקרוא גם את הספר "דיאטת השלום העולמי" מאת ד"ר וויל טאטל. ובאמת, כל עוד את לא בטוחה מה עלייך לעשות, אל תקפצי מיד לתזונת 80/10/10. אין מאושר ממני שהאתר שלנו העלה את התזונה הזו על סדר היום בישראל, ואני בהחלט שמח שיותר ויותר אנשים מתעניינים בה, אבל כולנו עברנו שלבי הסתגלות ארוכים, שלוו בהעמקת הידע בנושא, וזו בהחלט הדרך המומלצת.

אלה ההמלצות הקבועות שלנו לשינוי תזונתי הדרגתי:
1. הגדילי את כמות ומגוון הפירות בתזונה. כשאת אוכלת ארוחת פירות, נסי תמיד לאכול עוד כמה ביסים כדי להגדיל את נפח הקיבה בהדרגה. לכולנו היה קשה בהתחלה, לאחר שהתרגלנו למזונות מרוכזים יותר, לאכול נפח כה גדול של מזון. נסי לשלב פירות בעלי ערך קלורי יותר גבוה, וכמות נוזלים נמוכה יותר, כמו בננות, מנגו, ענבים, תאנים, תמרים, רימונים ואפרסמונים. גם אני מתקשה לאכול כמות גדולה של אבטיח, כי הוא באמת מכיל המון נוזלים ומעט קלוריות.
2. פשטי את המזון המבושל ככל האפשר. הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא ויתור על המוצרים המעובדים, גם אלה שמשווקים כמוצר בריאות (כמו דגני הבוקר וחלב הסויה). את יכולה למשל להחליף את דגני הבוקר בדייסת שיבולת שועל. תעיפי מהבית את קופסאות השימורים. אין כל סיבה לאכול ירקות בקופסת שימורים כשאפשר לקנות אותם טריים (או במקרה של הקטניות – יבשים). המשיכי לאכול תבשילים פשוטים של דגנים או קטניות או ירקות עמילניים כמו תפוחי אדמה ובטטה, ואם את רגילה לאכול אותם מתובלים ומומלחים, הפחיתי בהדרגה את כמויות המלח והתבלינים מהתבשיל. לאט לאט בלוטות הטעם שלך יגלו שלאוכל יש טעם משל עצמו.
3. הפחיתי את כמויות השומן במזון. הימנעי מהוספת שמנים מזוקקים למזון ומממרחים מתועשים כמו אלה של אוליביה. עדיף שתמרחי בסנדוויץ' אבוקדו או ממרח חומוס ביתי. בכל מקרה, כשאת רעבה, חפשי קודם כל את אופציית הפחמימה, בין אם פירות, דגנים או קטניות, על פני האופציה השומנית, כמו אבוקדו, טחינה או אגוזים, גם אם הם כלולים בתזונת 80/10/10.
4. אם את רעבה, תאכלי! בשום אופן אל תגבילי את עצמך. תמיד תיקחי איתך פירות בתיק כשאת מחוץ לבית למשך כמה שעות. המזון לא רק יספק לך אנרגיה חשובה, אלא גם ישמוט את הקרקע מתחת להאשמות בדבר הפרעות אכילה.

בהצלחה!
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
יונתן
 
הודעות: 938
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:46 pm

Re: טבעונאית מתחילה

הודעהעל ידי חופית » ד' יולי 18, 2012 12:34 pm

תודה רבה על התגובה !!!:))))))
זה עוזר לי מאוד ! :)))
חופית
 
הודעות: 5
הצטרף: ב' יולי 16, 2012 11:08 pm

Re: טבעונאית מתחילה

הודעהעל ידי ירדן » ד' יולי 18, 2012 12:44 pm

לקנות מוצרי בסיס יבשים במשקל כמו אורז, עדשים, אפונה, קינואה ובנוסף ירקות ופירות טריים תמיד יהיה הרבה יותר זול מלקנות מוצרים מהחי ומוצרים מעובדים מוכנים לאכילה מהצומח. בישול ביתי ממוצרי בסיס צמחיים תמיד יהיה יותר זול מלקנות מעדני חלב, מאמא עוף, בשר טחון, עוגיות אוסם, גלידה שטראוס, חומוס אחלה, ביצים, חלב סויה, דגני בוקר, "חטיפי אנרגיה", קופסאות שימורים, לקט ירקות קפואים, וופלים של עלית, גרנולה, שניצל תירס של טבעול וכו'... לאכול רק פירות וירקות למי שאין עצי פרי בגינה זה כן בדרך כלל הרבה יותר יקר מאכילה של מזון טבעוני שמבוסס גם על דגנים וקטניות. אבל אנחנו לא רואים את זה כבזבוז כסף אלא כרווח בבריאות וחיסכון כספי בהמשך. בריאות מיטבית משמעה חיסכון על טיפולים רפואיים ותרופות וחיים ארוכים ובריאים. בריאות מיטבית משמעה להגיע לפוטנציאל שלך מבחינה פיזית, מנטלית, נפשית ורוחנית.

אני אגב, כשכן הייתי אוכלת גרנולה וחלב סויה אז הייתי מכינה אותם בבית וחוסכת הרבה כסף וגם חוסכת באריזות קרטון ופלסטיק ובעצם יודעת בדיוק מה מכיל האוכל שאני אוכלת. הייתה לי מכונה להכנת חלב סויה שמכינה תוך 15 דקות חלב סויה/שיבולת שועל/שקדים טרי, וגרנולה מאוד פשוט להכין על ידי עירבוב של סילאן תמרים (מתמרים בלבד ללא תוספות) עם שיבולת שועל וייבוש על חום נמוך בתבנית בתנור. אחר כך אפשר לערבב עם פירות מיובשים ואגוזים. הייתי מכינה מהחלב סויה גם יוגורט. אבל כבר מזמן שסויה ומזונות מותססים לא נחשבים לאוכל בעיני וגם שיבולת שועל זה לא משהו בכלל.... :) אבל אם רוצים תמיד יש אופציות יותר בריאות ויותר זולות ממה שקונים בסופר. תמיד עדיף להכין דייסת שיבולת שועל או גרנולה תוצרת בית מאשר לאכול קורנפלקס או ברנפלקס או כל דגני בוקר אחרים.

מבחינת שילוב של פירות ומזון מבושל מה שחשוב הוא פשוט לאכול פירות על קיבה ריקה. אין בעיה לאכול ירקות טריים עם מזון מבושל, להיפך זה מצויין, אך פירות אם הם נאכלים כ"קינוח" לאחר ארוחה מבושלת הם עלולים לתסוס בקיבה. זה לא דבר שמיוחד רק לפירות אלא לכל מזון שיש בו סוכרים פשוטים. גם לאכול גלידה או עוגה או ממתק כלשהו אחרי ארוחה יצור תסיסה בקיבה שבעקבותיה יתכנו נפיחות, גזים, כבדות ואי נעימות. איכשהו הרבה אנשים פשוט התרגלו להרגיש כבדות ואי נעימות אחרי ארוחות או לסבול מגזים לאורך היום וזה נראה להם נורמאלי אך זה לא כך. כדי להימנע מכך, גם אם לא אוכלים דווקא פירות, צריך פשוט להפריד בין הסוכרים הפשוטים למזונות שמתעכלים במשך הרבה זמן או לאכול את הסוכרים לפני הארוחה. דגנים וקטניות יכולים להתעכל בקיבה במשך 3-2 שעות, בשר יכול לשבת בקיבה 5 שעות או אפילו הרבה יותר אם הוא נאכל למשל בשילוב של עמילנים (אורז, תפ"א וכו'). לכן איכלי פירות בנפרד מארוחה מבושלת בשביל עיכול וספיגה טובים יותר.

נסי לפתוח את היום עם פירות. וותרי על הקורנפלקס כי הוא מוצר כל כך מעובד וחסר ערך תזונתי שהוא רק מזיק. אם קשה לך כמות גדולה אז איכלי כמויות קטנות כל שעה וחצי-שעתיים. זה מעולה שאת גם מבשלת וכדי לחסוך כסף לכי לחנות הטבע הקרובה לביתך וקני דגנים וקטניות יבשים במשקל במקום השימורים ואפילו במקום התערובות לקדירה שהן בטח יקרות יותר מלקנות כל אחד מהמרכיבים בנפרד. בצהריים איכלי מבושל, ללא שמן, ללא טיגון והורידי בכמויות המלח בהדרגה עד שתוכלי לאכול ללא מלח בכלל. בשלי את הדגנים והקטניות עם הרבה ירקות. במקום לעשות סיר אורז עם בצל מטוגן, הכניסי לסיר קוביות של ירקות כמו גזרים, קישואים, עגבניות, פלפלים, דלעת, בטטה, כרוב, סלרי, פטרוליזיה ביחד עם האורז. הירקות יתנו לתבשיל טעם עשיר והעלים הירוקים יתנו מליחות. אחרי הצהריים איכלי שוב פירות ובערב איכלי סלט ירקות גדול ביחד עם מה שאמא שלך בישלה. אם את רעבה במהלך היום איכלי פירות.

לגבי הסידן, כהמשך למה שיונתן כתב וכדי שתיהיה לך תשובה בשביל לענות לאנשים אחרים, כי בוודאי יפחידו אותך לגבי זה, אז כדאי שתדעי שהנחיות אירגון הבריאות העולמי לצריכת סידן לאדם שאינו אוכל חלבון מהחי ולא צורך מלח היא 450 מ"ג ליום בלבד. אם לאותו אדם יש רמות ויטמין D טובות אז אפילו פחות.

קופסאות שימורים מכילות אלומיניום (מתכת כבדה נוירוטוקסית), ביספינול A כציפוי פנימי (חקיין אסטרוגני שמקושר לבעיות הורמונליות, סרטן השד ועוד) וכמובן הרבה מלח. בכל מקרה לא מדובר בירקות טריים.

גם לי היו הרבה בעיות שיניים בתור ילדה ועשו לי לא מעט סתימות וגם לי מאז שעברתי לטבעונות אין בעיות שיניים. כתבתי על זה לא מזמן באתר-
http://30bananotleyom.com/811-blog/122-teeth-health
הרבה אנשים שעושים 80/10/10 כתבו ועשו סרטונים בנושא השיניים ולמה דווקא תזונת 80/10/10 מעולה לבריאות השיניים כי זה נושא שעולה שוב ושוב מה"מתנגדים" לתזונה הזאת. באופן כללי תזונה שנמנעת ממזונות יוצרי חומציות (מוצרים מהחי, רוב הדגנים) ומתבססת על מזונות יוצרי בסיסיות ועשירים במינרלים (ירקות, עלים ירוקים ופירות) היא הדבר הטוב ביותר לשיניים חזקות ולחניכיים בריאות. אני מכירה כל כך הרבה אנשים בגילאי 30 שכבר יש להם שיניים מתנדנדות או שכבר איבדו שיניים בעקבות אכילה של מזונות מעובדים ומזונות מהחי. כדי לשמור על שיניים בריאות עדיף לא להגזים בפירות מיובשים (תאנים, צימוקים, משמשים) ובאגוזים שיש להם נטיה להדבק לשיניים. הנה גם מאמר של פרילי בנושא בריאות השיניים שתורגם ופורסם באתר תזונא-
https://sites.google.com/site/tivonaut/articles/-i-lost-all-my-teeth-as-a-fruitarian

לגבי הריון, אמנם יש לך עוד זמן עד אז אבל לפני שתרצי להכנס להריון אני ממליצה לך לקרוא את ספרו של יצחק בן אורי "אמהות בדרך הטבע" וגם את ספרו "תזונת האדם ובריאותו".

טבעונות מאוזנת היא הדבר הבריא ביותר לאמא ולתינוק. בטח שרופא ימליץ לחזור לבשר, רופא לא מבין בתזונה! רופא מבין בסימפטומים ובתרופות ולא בבריאות. אם אני זוכרת נכון היה איזה מקרה שקראתי על הורים טבעונים שהאמא לא הניקה את התינוק בחלב אם והם נתנו לו לאכול רק חלב צמחי לא כזה שמיועד לתינוקות אלא למבוגרים (סויה/אורז/שקדים ,לא זוכרת). זה כבר לא קשור לטבעונות זה קשור לטימטום. ואלו רק מקרים בודדים, יש מליוני טבעונים בעולם וכולם מגדלים ילדים.

הנה סרטון יפה ומתוגרם לעברית על הורים וילדים טבעונים-
http://www.youtube.com/watch?v=JxBCEWMnsVg&feature=related
ואגב, נפתחו כבר כמה גני ילדים בארץ שמגישים רק מזון טבעוני לילדים ועובדים בגישה טבעית. בטח עד שאת תיהי אמא יהיו עוד כמה :)

אני מכירה אישית אמא שאת אחרון בניה היא הביאה לעולם בעודה טבעונית (ואכלה לפני ובזמן ההריון בעיקר מזון לא מבושל) ואת הקודמים היא הביאה בתור אוכלת בשר. ההבדל מבחינת ההריון והלידה היה הבדל של שמים וארץ. ההריון האחרון היה כל כך קל ובהרגשה כל כל טובה לעומת הקודמים, ממש המשיכה את חייה כרגיל. הבן שלה נולד בריא אחרי לידה קלה וההתאוששות ממנה הייתה מהירה מאוד לעומת הלידות הקודמות. התינוק מתפתח באופן נורמאלי לחלוטין והוא בריא ומאושר. נשים רבות כל כך סובלות בזמן ההריון מעצירויות, עייפות, כאבים, השמנה, מצבי רוח ושלא נדבר גם על סוכרת הריונית ומצבים מסוכנים אחרים. אומרים לנו מאז שנולדנו שהריון זה לא נעים ולידה זה עוד יותר לא נעים ואפילו ממש כואב, אבל זה לא נועד להיות ככה. הריון זה לא מחלה! בנוסף תינוקות וילדים לא נועדו לסבול מכאבי בטן כל הזמן וממחלות כל שני וחמישי ולקבל אנטיביוטיקה ותרופות אחרות כמו שקורה עם הרבה ילדים שלא יונקים חלב אם וחיים על לחם לבן, פסטה, פתי בר ומעדני חלב. אצל ילדים טבעונים ממשפחות עם מודעות לבריאות זה לא קורה. באותו אופן גם ילדים לאמהות פרוטריאניות (הגיינה טבעית, 80/10/10) הם ילדים בריאים שלא סובלים ממחלות.

פרופסור רוזלינד גרובן, אשתו של ד"ר גרהם שכתב את הספר The 80/10/10 Diet ילדה בגיל 44 בעודה אוכלת רק פירות וירקות במשך הרבה שנים. היו לה הריון ולידה ללא כל כל בעיות וללא שום חסר בחלבון, שומן, ברזל, סידן, וללא כל הסימפטומים הלא נעימים שרוב הנשים סובלות מהם. הילדה כמובן נולדה בריאה והם מגדלים אותה על תזונה טבעונית נאה שמבוססת על פירות וירקות.
תוכלי לראות תמונה שלה ולקרוא כמה מילים עליה בערך באמצע הראיון הזה עם ד"ר גרהם-
http://www.foodnsport.com/blog/articles/interview-with-dr-graham.php
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2967
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: טבעונאית מתחילה

הודעהעל ידי חופית » ו' יולי 20, 2012 1:00 am

אני מודה לכם מכל הלב על הזמן שהשקעתם לענות לי ,
קראתי את המאמרים, ראיתי את הסרטונים ואני מקווה שאמצא בקרוב את כל אחד ואחד מהספרים שהמלצתם עליהם כאן ובאתר,
המון המון המון המון המון המון תודה !
שבוע טוב ! :)
חופית :)
חופית
 
הודעות: 5
הצטרף: ב' יולי 16, 2012 11:08 pm


תגיות נושא

ויטמין B12, ספרים מומלצים, הריון, סידן, שיניים, איך מתחילים?

חזור אל 30 בננות ליום

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: AhrefsBot ו 5 אורחים

cron