בלבול על רקע שינוי תזונתי

הפורום הראשי של 30 בננות ליום

בלבול על רקע שינוי תזונתי

הודעהעל ידי omroz » ב' מרץ 16, 2015 11:48 am

הי.. לפני כשנה עברתי לתזונה טבעונית ולפני כחודשיים עברתי לתזונה טבעונאית ברוח אן ויגמור.. אני בת 43, גובהי 1.59, לרוב משקלי סביב 44. מאז ומעולם הייתי בעלת מבנה גוף צר ורזה, ומשקל די קבוע, אין לי הפרעת אכילה, תמיד היה לי תיאבון בריא. ביחס לפעילות ספורטיבית, אני הולכת 5 פעמים בשבוע (כ- 40 דק), פילאטיס פעמיים בשבוע. מאז ומעולם נמשכתי לאוכל דל בתבלינים (תמיד צחקו עליי שאני טוענת שיש לירקות טעם נפלא, ללא צורך בתיבול מיותר), אני אוהבת אוכל בצורתו הגולמית, הפשוטה, הכי קרובה לטבע.. במקביל להתפתחות רוחנית בתחום הבודהיזם, סוגיית התזונה והפשטות נראתה לי כהמשך טבעי לתהליך אותו עברתי. וכעת מתחיל הבלבול.. עד לפני שבועיים, פתחתי את הבוקר עם שוט של עשב חיטה, ארוחת פרי+אגוזים, צהריים: סלט גדול + 3/4 כוס אגוזים/קטנייה מונבטת, ביניים- פירות יבשים, וערב- סלט ירקות גדול+ דגן מונבט או כקרקר+ טחינה/אבוקדו.. חודשיים של תזונה כזו הותירו אותי תשושה, ירדתי במשקל, אינני יודעת כמה אבל עליי זה מיד ניכר, המחזור החודשי שלי פסק (מעולם לא קרה לי..תמיד סדיר)..ודי נבהלתי.. דרך עבודת חקר הגעתי לתזונה שמומלצת על ידכם.. מאוד פיתה אותי לעבור לתזונה זו, אני מאוד אוהבת פירות וכמה שיותר. אבל זה סותר לחלוטין את האני מאמין של אן ויגמור ביחס לאכילה מרובה של פירות.. ובכל זאת בשבועיים האחרונים אני אוכלת לבוקר: פפאיה גדולה+4/5 בננות או שייק מעלים ירוקים+ 3 בננות+2 תמרים. לצהריים: סלט ירקות ובעיקר עלים גדול מאוד +עדשים מונבטים או 1/4 כוס אגוזים (שקדים/פקאן...). אחהצ: שייק עם עלים ירוקים+2 בננות+ 2 תמרים או רימון גדול+ 5 פסיפלורות.. לעתים לפני א. ערב עוד שייק דומה. ואז בארוחת הערב: סלט ירקות ועלים ירוקים גדול+ כוסמת מונבטת/כקרקר ולעתים חצי אבוקדו/כף טחינה (בימים בהם לא אכלתי אגוזים). האנרגיה חזרה והחיוניות.. הווסת עדיין לא. הזמנתי את הספר של גרהם, אבל אני עדיין בחששות לעבור לתפריט שברובו פירות.. למרות הנטייה הטבעית שלי, כדוקטורנטית אני מיד תוהה לגבי היעדר מחקרים בתחום, העובדה שבעיקר צעירים חיים לפי תזונה זו, כמעט ולא קראתי אודות מבוגרים יותר.. אשמח לשמוע מה דעתכם על צורת התזונה שלי היום, האם ניתן להישאר עם שתי ארוחות של סלטים גדולים שאני כה אוהבת, והאם להוסיף נבטוטי עדשים כמקור חלבוני, ומה לגבי הוספת אגוזים, האם פעם קטנייה ופעם אגוזים? תודה רבה ויום נפלא..מיכל
omroz
 
הודעות: 17
הצטרף: א' מרץ 15, 2015 12:23 pm

Re: בלבול על רקע שינוי תזונתי

הודעהעל ידי ירדן » ב' מרץ 16, 2015 1:58 pm

ברוכה הבאה :)

אין מחקרים בתחום כי אין אף מדען או אוניברסיטה שיש להם אינטרס לממן כזה מחקר, אבל זה לא אומר שאין אנשים מבוגרים שאוכלים וחיים ככה אפילו 30-20 שנים. הנה דוגמאות לכמה אנשים שחיים על התזונה הזאת הרבה שנים:

ג'אנט ואלן רצי המרתון האוסטרלים-
http://30bananotleyom.co.il/811-blog/20 ... -australia
ד"ר רוברט לוקהרט-
https://www.youtube.com/watch?v=BoM7o5NpB9k
https://www.youtube.com/watch?v=JA743NUIsXg
ד"ר רות היידריך-
http://30bananotleyom.com/811-blog/90-d ... cess-story
https://www.youtube.com/watch?v=a1MOLnK6CfU
דון בנט-
https://www.youtube.com/watch?v=IJTwccgVZqU
ריצארד גמבינו-
https://www.youtube.com/watch?v=ugKpnA68pVU
ד"ר ריק דינה-
https://www.youtube.com/watch?v=WXYuHVc2Fag
אן אוסבורן-
https://www.youtube.com/watch?v=tLi0hobkIj8
ג'ים מוריס-
https://www.youtube.com/watch?v=YuNpXoARSB8
והנה גם אחד בן 91-
http://flix.tapuz.co.il/v/watch-3788727-.html
כמובן שגם דאג גרהם ורוזלינד אישתו אוכלים בצורה הזאת הרבה מאוד שנים.

אי אפשר לחיות בעיקר על ירקות ונבטים כי הם מאוד דלים בקלוריות ולכן או שמתבססים על פירות או על דגנים מבושלים או על מזונות שומניים. תזונה עתירת שומן יכולה לגרום להרבה בעיות בריאותיות ולכן אם הכיוון הוא של תזונה נאה ולא בושלת הפירות הם הדרך הנכונה. גם במכון היפוקרטס שאמור להיות בגישה של תזונה נאה על פי אן ויגמור ישנה המלצה על דגנים מבושלים בתזונה היומיומית בגלל הפחדים שלהם מפירות.

מה שאני ממליצה לך לעשות בתור התחלה הוא להרשם לאתר הכרונומטר, להזין את הפרטים האישיים שלך, לסמן 1:8:1 בהתפלגות המקרונוטריאנטים (ללחוץ על הגלגל שבצד ימין ב-Calories Summary) ולקבוע יעד מטרה של לא פחות מ-2000 קלוריות ליום. אין כל הכרח לאכול נבטים ונבטוטים, לא בגלל הערך התזונתי ולא בגלל החלבון. בכל פרי וירק יש חלבון וכל עוד אוכלים מספיק קלוריות אין סיבה לחשוש מחסר בחלבון ואין שום בעיה להעלות מסת שריר. למעשה אנחנו ממליצים לא להגזים עם נבטוטים דווקא בגלל שיש בהם אחוזי חלבון יחסית גבוהים והם קשים יותר לעיכול לעומת פירות וירקות חיים. אגוזים הם מזון עתיר שומן ולכן רצוי להמעיט בהם, ובעזרת הכרונומטר תוכלי לראות איפה את עומדת מבחינת כמות השומן. ההמלצה שלנו היא 10% בממוצע אך בתור התחלה אם את עוד חוששת ומתנסה עם הפירות אז לא נורא אם תאכלי קצת יותר אבל נסי לא לעבור את ה-15%.
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2969
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: בלבול על רקע שינוי תזונתי

הודעהעל ידי omroz » ג' מרץ 17, 2015 11:06 am

הי ירדן.. תודה על התייחסותך.. אין לי ספק שהחששות שלי לצד המשיכה הטבעית שלי לתזונת פירות, היא שמבלבלת אותי.. הזמן יגיד אם אכן האינטרסים של גופים אלה או אחרים זורעים בנו את הפחד מפני הפירות.. תודה על עצתך.. מיכל
omroz
 
הודעות: 17
הצטרף: א' מרץ 15, 2015 12:23 pm

Re: בלבול על רקע שינוי תזונתי

הודעהעל ידי ירדן » ג' מרץ 17, 2015 6:24 pm

אולי שני המאמרים הבאים יעזרו להפיג חלק מהפחדים :)
http://30bananotleyom.co.il/811-article ... -of-africa
http://30bananotleyom.co.il/811-article ... cal-review

מה שחשוב במקרה שלך בגלל הירידה במשקל ואיבוד המחזור זה קודם כל לדאוג לאכול מספיק קלוריות אבל כמובן מהמזון הנכון. פירות הם ספק הקלוריות שנמצא במקום הראשון ולמי שלא מצליח או לא רוצה מכל סיבה שהיא לאכול מספיק קלוריות מפירות אנחנו ממליצים להוסיף מזונות עמילניים מבושלים כמו בטטות, תפו"א, אורז, קינואה, עדשים וכו'. ירקות הם חלק נכבד מהתפריט מבחינת הנפח אבל בגלל שהם מספקים מעט מאוד קלוריות צריך מקור גדול יותר לקלוריות להתבסס עליו. פירות מכילים יותר קלוריות מירקות אך גם כאן בגלל תכולת המים והסיבים הגבוהה שבהם עדיין מדובר במזונות דלים יחסית בקלוריות לעומת מזונות עמילניים או שומניים ולכן אנחנו ממליצים למתחילים ולאנשים שחוששים לרדת במשקל לבדוק בהתחלה כמה קלוריות הם אוכלים כדי לקבל מושג לגבי כמות המזון הנחוצה להם ולא להתסמך רק על התחושה הראשונית שמתקבלת בגלל הנפח הגדול של המזון.

בקישור זה תוכלי לראות דוגמאות לתפריטים יומיים-
https://www.30bananotleyom.co.il/forum/viewtopic.php?f=2&t=370

תעדכני בהמשך איך הולך :)
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2969
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: בלבול על רקע שינוי תזונתי

הודעהעל ידי omroz » ה' מרץ 19, 2015 8:35 am

הי ירדן.. האדיבות והסובלנות שלך ממש לא מובנים מאליהם.. תודה. אני עדיין מתנסה ומתלבטת.. אתמול החלטתי שעד הצהריים אני אוכלת רק פירות. פתחתי את הבוקר עם 2 פומלות, כשעה אחרי 2 פפאיות, ולצהריים 11 בננות- זה היה משביע וטעים.. בהמשך שתיתי שייק עם תפוח וירוקים ולארוחת ערב- סלט גדול וקישוא RAW ממולא בחצי אבוקדו. נכון להיום את כל הירקות והירוקים והתפוחים אני קונה אורגני מרשת טבע מרקט, אבל מרבית הפירות לא אורגניים, השאלה אם לאכול כמות ככ גדולה של בננות מרוססות זה עדיף מאשר נבטוטי דגנים/קטניות. אולי עדיף לאכול יותר מלונים ופירות עם קליפה קשה ואז פחות נגוע בריסוס? אני גרה בקיבוץ קרוב לעיר עכו, אין לאזורי משלוחים ממשקים אורגניים, האם יש איזושהי התארגנות באזור שלי שאת מכירה? ומה לגבי עודף הסיבים התזונתיים בתזונתי שהותירו אותי בערב עם גזים ואי שקט בטני.. תודה לך ויום נפלא..מיכל
omroz
 
הודעות: 17
הצטרף: א' מרץ 15, 2015 12:23 pm

Re: בלבול על רקע שינוי תזונתי

הודעהעל ידי ירדן » ה' מרץ 19, 2015 4:38 pm

הנה סרטון של לורן לוקמן שמסביר (בין היתר) למה לא מומלץ להרבות בנבטוטים ומה הסיבה שאן ויגמור המליצה עליהם-
http://www.youtube.com/watch?v=UtldooNv ... creen&NR=1

מבחינת האורגני כל אחד עושה את המיטב שהוא יכול. גם אני אוכלת ירקות ועלים אורגניים בלבד ומבחינת הפירות קונה מה שאפשר אורגני והשאר רגיל. יש תקופות שיש לי מבחר גדול של פירות אורגניים ויש תקופות שרוב הפירות שאני אוכלת אינם אורגניים. למשל עכשיו פרט לתמרים מידי פעם וקצת תותים מהגינה כל מהפירות שאני אוכלת אינם אורגניים. מה שאני עושה זה באמת להתבסס על פירות עם קליפה עבה כמו בננות, אבטיחים, מלונים, הדרים, מנגו וכו', ופירות עם קליפה דקה ואכילה כמו תפוחים, ענבים, אפרסקים, משמשים לאכול אורגני או לאכול לא אורגני אבל בכמויות קטנות. המודעות והדרישה למזון אורגני עולים ואני מקווה שבעתיד יהיו יותר פירות אורגניים זמינים ובמחירים הגיוניים.

עד לפני כחמש שנים הייתי מנביטה בבית בכמויות גדולות. עדשים, כוסמת, אלפלפה, חילבה, מש ואזוקי, והייתי גם קונה נבטי חמניה ובעצם אוכלת נבטוטים ונבטים כל יום. ברגע שעברתי לתזונת פירות וירקות לא הרגשתי כל צורך או רצון להתעסק עם ההנבטות ולדעתי נבטוטים הם לא תחליף לפירות. אני כן אקנה פה ושם אנביט אלפלפה אם יתחשק לי אבל זה לא משהו קבוע. אם את עדיין חוששת ורוצה להתנסות ולבדוק לאט לאט אז אין סיבה שלא תמשיכי גם עם הנבטוטים אבל כן חשוב שתאכלי גם מספיק פירות ותגיעי לכמות מספקת של קלוריות.

אני לא מכירה משהו קרוב לעכו אבל הנה כמה אופציות במרחק נסיעה-
https://www.30bananotleyom.co.il/forum/viewtopic.php?f=2&t=1293

מבחינת הסיבים התזונתיים לא צריכה להיות בעיה של עודף סיבים. הסיבים המסיסים שבפירות והירקות דווקא מועילים לעיכול ולפלורת מעי תקינה. אצלי העיכול חלק, ללא גזים, והיציאות מהירות, ללא מאמץ וללא כל ריח. יתכן שמערכת העיכול שלך כרגע עוד מסתגלת לכמות הגדולה יותר של הסיבים או מסתגלת לכמות הגדולה יותר של מזון או שבכל זאת היה איזה צירוף שקצת שיבש את העיכול. הקפידי לאכול לאט וללעוס היטב ותראי אם יש שיפור בימים הקרובים.

תודה על המילים היפות, שבת שלום :)
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2969
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: בלבול על רקע שינוי תזונתי

הודעהעל ידי omroz » ש' מרץ 21, 2015 7:13 am

הי ירדן.. איזה כיף לי שיש לי את התמיכה שלך.. את אכן מחזקת אותי ואני מרגישה שאני בדרך הנכונה.. אגב רכשתי את הספר 80 10 10, מניחה שגם הוא יהווה מקור תמיכה והבנה, לאחרונה קראתי את הספר של ויקטוריה בוטנקו, נראה כי בעיקרון שתי הגישות מתבססות על מקורות תזונה דומים, דומים לשימפנזים בטבע, אני אוהבת ללקט סביב ביתי, ולעתים מוסיפה לשייק מהשפע שיש בטבע, מה דעתך? אינני מתחברת להחלפת הלעיסה בבלנדר, אלא משלבת שתי שייקים ביום והיתר לעיסה.
מבחינה קלורית אינני מגבילה את עצמי מבחינת האכילה, עד שעות הערב אוכלת הרבה פירות ועלים ירוקים, ובערב סלט ירקות גדול ומקור שומני, כמו חצי אבוקדו או חופן אגוזים/זרעים. אם הבנתי נכון את המקור החלבוני אני מקבלת מהפירות והירוקים, וגם קצת שומן, האם לדעתך אני צריכה עדיין להפחית בשומנים? או לא בכל יום? אני מניחה שהבעיות במערכת העיכול קשורות להסתגלות ל"עכל" את השינוי מפאת החששות שנלוו וגם העובדה שהווסת עדיין לא חזרה כך שייתכן שהשיבוש ההורמונלי נותן את אותותיו. עם זאת אני מלאת אנרגיה ואוכלת די הרבה ובסה"כ מרגישה מצוין.. עדיין נאבקת בחששות שמא תזונה שמבוססת בעיקר על פירות עשויה להזיק ברבות הימים.. אבל הקריאה והליווי שלך מחזקים ומעוררים השראה. תודה ושבת נפלאה לך ולמשפחתך.
omroz
 
הודעות: 17
הצטרף: א' מרץ 15, 2015 12:23 pm

Re: בלבול על רקע שינוי תזונתי

הודעהעל ידי ירדן » א' מרץ 22, 2015 8:02 pm

הספר תזונת 80/10/10 מאוד עוזר מבחינת הבנה, יישום נכון ומוטיבציה :)

אם את מלקטת עלי בר אכילים שטעימים לך אז את בהחלט יכולה להוסיף אותם לשייקים. יש הרבה עלים מזינים כמו החובזה, רגילת הגינה ואחרים, רק שכדאי להימנע מעלים מרים.

לעיסה בעזרת השינים היא הכי טובה ובאמת לא כדאי להחליף את כל הלעיסה בשתיית שייקים. זאת גם אחת הבעיות עם מזון מבושל כי בגלל שהוא רך יותר צריך להשקיע פחות בלעיסה. לעיסה חשובה לבריאות השינים אבל אין מניעה להשתמש גם בבלנדר ומעבד מזון בשביל הכיף והגיוון.

חצי אבוקדו או חופן אגוזים הם כמות שומן טובה, את לא צריכה לאכול פחות מזה. כל הפירות והירקות מכילים פחמימות, חלבונים ושומנים ואם מתבססים רק על פירות וירקות ללא כל תוספת של מזון שומני אחוז השומן היומי עומד על כ-3%. עקרונית זה בסדר לאכול רק 3% שומן לתקופה מסויימת אבל לא מומלץ לאורך זמן וכן כדאי שאחוז השומן השנתי יהיה 10% בממוצע. לא באמת צריך לחשב את זה באופן קבוע אלא שפשוט באופן טבעי קורה שיש ימים שאוכלים קצת פחות שומן ויש ימים שאוכלים קצת יותר שומן. למשל בקיץ בדרך כלל בא לי פחות שומן ובחורף קצת יותר.

האם יצא לך לבדוק בכרונומטר או בכל מחשבון קלוריות אחר כמה קלוריות את אוכלת ביום בממוצע? בגלל שירדת במשקל והמחזור פסק לדעתי כדאי לבדוק לפחות בהתחלה שאת באמת אוכלת מספיק.
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2969
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: בלבול על רקע שינוי תזונתי

הודעהעל ידי omroz » ב' מרץ 23, 2015 12:55 pm

הי ירדן..
עד כה לא נכנסתי לכרונומטר, אבל מכיוון שהדרייב כרגע הוא לעלות במשקל ומהר, אני רושמת את מה שאני אוכלת ליום ועוקבת בהתאם לאתר שמפרט כמות קלורית לכל פרי food dictionary', אני דואגת לא להיות פחות מ 2000 קלוריות (2000-2500), זה לא קשה לי, למרות הרזון תמיד היה לי תיאבון בריא. כרגע אני מחלקת את הארוחות ל 4-6 ארוחות ליום.. אני חייבת להודות שעניין המחזור די הבהיל אותי ועדיין טורד את מנוחתי, סביר כי בגלל זה סובלת יותר מגזים..אבל המגמה משתפרת (אגב את מכירה מקרים כאלה, והאם לרוב המחזור חוזר עם העלייה במשקל?).
בעבר סבלתי הרבה מתולעים במעיים, עזר לי שהוספתי שום לסלט, מה דעתך לגבי הוספת השום ו/או נטילת פרוביוטיקה של סולגר
ומה לגבי תוסף B12?
אני מרגישה צורך לשתף כי בזכות התזונה ותפיסת הבריאות של 811, התחלתי להיחשף כל יום לכחצי שעה לשמש , מתנה מחממת לכל הגוף, פשוט עושה לי טוב, שנים נמנעתי והסתתרתי, וכעת אני אסירת תודה לשמש על החום והחיוניות.
תודה ירדן ושבוע נפלא
מיכל
omroz
 
הודעות: 17
הצטרף: א' מרץ 15, 2015 12:23 pm

Re: בלבול על רקע שינוי תזונתי

הודעהעל ידי ירדן » ג' מרץ 24, 2015 2:53 pm

כל עוד את בודקת שאת אוכלת מספיק אז זה לא חייב להיות דווקא בכרונומטר. קחי בחשבון שאלא אם את עובדת עם משקל מטבח ושוקלת הכל (רק חלקים אכילים) אז יתכן שכמות הקלוריות אינה מדוייקת. אם המחזור פסק בגלל ירידה במשקל וחסרים תזונתיים ולא בגלל בעיה אחרת שיש ברקע אז אני לא רואה שום סיבה שאם תתמידי ותעלי מעט במשקל הוא לא יחזור. כפי שחשוב לא להגזים עם כמות השומן בתפריט במקרה שלך חשוב שתקפידי גם לא לאכול מעט מידי שומן.

אני ממש לא בעד אכילת שום. לא קל וגם לא טעים לאכול שום ככה בפני עצמו והוא מביא לתגובה שלילית של הגוף שבאה לידי ביטוי בריח פה וגוף לא נעים מה שמעיד שהגוף מנסה להיפטר החומרים שהכנסנו אליו. בנוסף, דווקא בכלל שיש לשום תכונות אנטיביוטיות הוא בעייתי כי זה עלול לפגוע באוכלוסיה הידידותית במעיים. עוד במאמר הזה-
http://30bananotleyom.co.il/811-article ... 010rv-diet

פרוביוטיקה היא מיותרת כשהתזונה עתירת סיבים מסיסים (שהם המזון של החיידקים הטובים) ודלת שומן. גם במצבים של חוסר איזון בפלורה שינוי תזונתי הוא הדרך הטובה ביותר לאזן אותה חזרה.

בי12 הוא נושא מורכב, ואני כן ממליצה לקחת תוסף מידי פעם. באופן טבעי בי12 אמור להיות מיוצר על ידי בקטריות באדמה כך שנקבל אותו דרך אכילת מזון אורגני איכותי שגדל על אדמה חיה ועשירה (וגם להיות מיוצר בכמות קטנה במעיים שלנו), אבל בעולם המודרני הסטרילי כשהרבה מהמזון גדל על אדמה שאין בה הרבה מיקרואורגניזמים ושיתכן שגם מדולדלת מהמינרל קובלט שחיוני לייצור בי12 וכולנו שוטפים טוב כל דבר זה הופך להיות יותר מסובך לצרוך או לייצר בי12 ללא שימוש בתוסף. עוד על בי12 והסיבות לחסר את יכולה לקרוא במאמר הבא-
http://30bananotleyom.co.il/811-articles/8-b12

מצויין שהתחלת להחשף לשמש :) גם אני בעבר נמנעתי מהשמש והיום חשיפה מבוקרת עושה לי מאוד טוב גם פיזית וגם נפשית. האם עשית בזמן האחרון בדיקת ויטמין D ובי12? אם כן, מה היו הרמות?
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2969
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

הבא

תגיות נושא

כמה לאכול?, אורגני, איך מתחילים?

חזור אל 30 בננות ליום

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: AhrefsBot ו 6 אורחים