אחוז הפחמימות יש בתמרים לחים - סתירות קיצוניות במקורות

הפורום הראשי של 30 בננות ליום

אחוז הפחמימות יש בתמרים לחים - סתירות קיצוניות במקורות

הודעהעל ידי אביב פלד » ג' ספטמבר 25, 2012 8:41 am

שלום

במקורות השונים אני מוצא סתירות מוגזמות בכמות הפחמימות בתמרים לחים. באתר "מתוקים" (http://www.metukim.co.il/nut/fruits.php) יש 47% פחמימות!
ובקישור http://www.todaydiet.co.il/%D7%9E%D7%96 ... %9E%D7%A8/ יש 35% פחמימות.
וזכור לי מגוגנהיים (הספר אבד לי) שזה מעט יותר מ 20%.

אגב, ירדן כתבה שהתמרים הלחים הנמכרים מוקפאים הם בוסר. ולא הבנתי, שהרי הם מתוקים. והתמרים הבוסריים אלו הצהובים מזן ברהי שנמכרים בעונה זו בתפזורת ולא בהקפאה ואף לא בקירור (ואותם מבחילים ע"י הקפאה וכמו שירדן הסבירה פה).
ועכ"פ התמרים הלחים שאני מתייחס אליהם כרגע, אלו הברהי החומים הרכים הבשלים שמעורבים כעת בשווקים בתוך הברהי הבוסריים (ממש מעורבים בתוכם). שהם מתוקים מאוד וללא כל עפיצות, ולכן ממש לא מסתבר שהם בוסר. ולא מסתבר שהם הוקפאו ע"י המשווקים ולכן הם הבחילו, כי אם כן אז כל התמרים היו מבחילים ולא רק חלקם)
אביב פלד
 
הודעות: 121
הצטרף: ה' מרץ 22, 2012 7:35 am

Re: אחוז הפחמימות יש בתמרים לחים - סתירות קיצוניות במקורות

הודעהעל ידי ירדן » ג' ספטמבר 25, 2012 2:53 pm

אני מבינה שכמות הפחמימות חשובה לך בגלל הסוכרת אבל אני באמת לא יודעת וזה לא מידע שנראה לי עקרוני. עבורך ניסיתי בכל זאת לבדוק את העניין וגם אני מצאתי שהמידע משתנה בהתאם למקור. לא מצאתי מקורות באנגלית. האם בדקת מה כתוב על האריזות הסגורות?

התמרים הלחים שדיברתי עליהם פה בעבר הם מזן חיאני, אלו שמוצאים בשקיות במקפיאים בסופר. אני אכלתי השנה ובשנה שעברה חיאני ממושב חצבה שבערבה. הם מגדלים שם חיאני גדולים במיוחד ומדהימים בטעמם (מזכיר שוקולד) בצבע שחור ובמרקם רך מאוד ושונה מאוד מהתמרים שנמכרים במקפיאים בסופרים. אלו התמרים הכי טעימים שאכלתי בחיי ואני מעדיפה אותם על כל תמר אחר. בכיפור שעבר גם ליקטנו חיאני בעיר שהיו טעימים מאוד- http://30bananotleyom.com/811-blog/49-gadid אבל לא גדולים, שחורים ויפים כמו אלו שממושב חצבה אלא יותר מזכירים את אלו שקונים מהסופר רק שהם היו באמת בשלים ורכים. אני לא מומחית בעניין תמרים אבל בכל זאת ראיתי שיש הבדל מבחינת הבשלות בין רוב התמרים הלחים שיצא לי לקנות בעבר מהסופר או בשנה שעברה מהשוק הסיטונאי בזמן הגדיד לבין תמרים שליקטתי ושקניתי ממושב חצבה. בשנה שעברה קניתי כמויות גדולות של תמרים לחים בשוק הסיטונאי ובפעם הראשונה שקניתי הם היו מעולים אך בפעמים הבאות זרקתי הרבה מהם שלא היו אכילים. הם ישבו לי במקרר ולא חשבתי להכניס אותם למקפיא, אולי זה היה עוזר, אבל אולי לא. השנה אחד השכנים באזורי הוריד מהדקל שלו את החיאני בעודם אדומים (ודי קטנים) והשאיר את כל האשכול על המדרכה. החלטתי לעשות ניסוי ולקחתי את התמרים והקפאתי אותם כדי לראות האם הם יבשילו. הקפאתי ואז הפשרתי והם באמת שינו את צבעם לחום אבל לא היו אכילים בכלל. רק מעטים מהם הבשילו ברמה מספקת שהיה אפשר לאכול מהם. בסופו של דבר זרקתי את כל התמרים לקומפוסטר. מה שאני מנסה להגיד זה שנראה לי שזה פשוט תלוי מתי גודדים את התמרים ועד כמה הם הבשילו על הדקל.

לגבי הברהי- אלו שראית שהפכו לחומים ורכים פשוט הבשילו בעצמם. לא כל התמרים מבשילים בבת אחת וניתן להשאיר את הברהי בחוץ ולתת להם להבשיל. ההקפאה רק מאיצה את ההבשלה/קילקול של התמרים. ואגב, גם מהברהי יש כאלו שלא מבשילים כמו שצריך גם אחרי ההקפאה אז אולי גם במקרה הזה מדובר בתמרים שלו היו מספיק זמן על הדקל.
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2969
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: אחוז הפחמימות יש בתמרים לחים - סתירות קיצוניות במקורות

הודעהעל ידי אביב פלד » ד' ספטמבר 26, 2012 9:24 pm

תודה. נכון שלגבי רוב בני האדם אין חשיבות עקרונית לכמות הפחמימות. גם אני שיערתי שאין לכם מידע, אך קיויתי שאתם יודעים יותר, מכיון שפירות זה התחום שלכם, ומכיון שאתם תמיד מלמדים את החדשים ב811 לחשב את הקלוריות כדי להגיע לכמות מספקת. אמנם הבנתי שמסתבר שלא התעסקתם בתמרים לחים, כיון שזהו פרי עם עונה קצרה שבקושי מגיע לשווקים הטריים. עכ"פ תודה על מאמצייך לסייע לי.
מה הסבר עובדת הסתירות במקורות? האם יתכן שיש פשוט הבדלים גדולים בין הזנים השונים?

תודה גם על הפירוט ביחס להבשלת התמרים. משום מה היה זכור לי שהתמרים הלחים הקפואים שקניתי פה ושם בסופר היו בשלים. אולי היה לי רק נדמה מחמת צבעם החום הכהה. אבדוק שוב. אגב, מדוע לא רואים את החיאני בתמרים היבשים?
אביב פלד
 
הודעות: 121
הצטרף: ה' מרץ 22, 2012 7:35 am

Re: אחוז הפחמימות יש בתמרים לחים - סתירות קיצוניות במקורות

הודעהעל ידי ירדן » ה' ספטמבר 27, 2012 11:06 am

באמת שלא ידועה לי הסיבה לסתירות.

יכול להיות שהתמרים שקנית כן היו רכים ובשלים אך עד שלא תאכל חיאני בשל שנפל ישר מהדקל או חיאני ענק ממושב חצבה לא תדע מה זה חיאני בשל באמת ;)

חיאני וברהי הם הזנים היחידים שמשווקים כתמרים לחים. את הברהי ניתן למצוא גם יבש אך את החיאני לא, כנראה כי הזן הספציפי הזה לא מוצלח בתור יבש.
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2969
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: אחוז הפחמימות יש בתמרים לחים - סתירות קיצוניות במקורות

הודעהעל ידי אביב פלד » ג' אוקטובר 02, 2012 8:27 am

הצעת הסבר לסתירות:
באתר http://www.metukim.co.il/nut/fruits.php הפחמימות כוללות גם סיבים תזונתיים. זאת למדתי מכך ששם יש טור בשם "תחליף מנת פחמימות". טור זה מיועד לסכרתיים, ובו מצוין בכל מזון כמה משקל דרוש כדי לקבל 15 ג' פחמימות. ובהערה למטה מודגש שבטור זה החישוב לפי הפחמימות נטו, ולא כולל סיבים תזונתיים. ומזה משתמע שבטור הרגיל של הפחמימות המספרים כוללים סיבים תזונתיים. וכך עולה גם מחישוב המשקל הכתוב בכל מזון בטור "תחליף מנת פחמימות". ולדוגמה בתמרים לחים שיש בהם 43.6%, כדי להגיע ל15 ג' כתוב לקחת 40, וזה מדי הרבה אם ה43.6 זה מספר נטו לא כולל סיבים תזונתיים. וכך עולה בפירות נוספים שבדקתי שם.
ולסיכום בתמרים, כשמורידים מה43.6 את 5.5 הסיבים, נשאר 38.1.

אגב, בהודעה הראשונה כתבתי שבקישור הנ"ל כתוב 47% פחמימות, אך משום מה נפלה טעות בדברי, ושם כתוב 43.6.
אביב פלד
 
הודעות: 121
הצטרף: ה' מרץ 22, 2012 7:35 am


תגיות נושא

סיבים תזונתיים

חזור אל 30 בננות ליום

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 5 אורחים

cron