סכנות ריסוס ירקות ופירות

הפורום הראשי של 30 בננות ליום

סכנות ריסוס ירקות ופירות

הודעהעל ידי daniella5 » ד' מרץ 07, 2012 11:12 am

בגלל שבזמן האחרון עברתי להיות טבעונית ואני גם אוכלת הרבה טבעונאי, אני אוכלת הרבה יותר ירקות ופירות, אבל אני לא אוכלת אותם אורגני- אני קונה מהסופר/מכולת/ירקן... רציתי לשאול האם כל הכמויות שאני אוכלת יכולות לפגוע בגוף שלי מבחינת החומרים של ההדברה והריסוס שבתוך הירקות והפירות?, או שזה זניח והגוף מתמודד עם הריסוסים בצורה טובה?
daniella5
 
הודעות: 8
הצטרף: ו' פברואר 10, 2012 4:28 pm

Re: סכנות ריסוס ירקות ופירות

הודעהעל ידי ירדן » ד' מרץ 07, 2012 1:04 pm

גם גידולי דגנים וקטניות מקבלים ריסוס ודישון ולא רק ירקות ופירות (גם אם פירות וירקות כנראה בעיתיים יותר), ואין שום ספק שהמזונות הרעילים והמזוהמים ביותר הם המזונות מהחי שכן בעלי החיים שהם יותר עליונים בשרשרת המזון צוברים ומרכזים ברקמות גופם כמויות גדולות מאוד של רעלים שניתנו להם באופן ישיר או דרך המזון שלהם שרוסס ודושן בעצמו.
לדוגמא תמונה של שדה חיטה מרוסס- http://www.tapuz.co.il/Albums/p-1197059-2241818-1-1.html

כמובן שהכי אידאלי ובריא לאכול הכל אורגני. היכולת שלנו להתמודד עם הרעלים שנכנסים לגופנו אם זה מהמזון, מהמים, מהאויר, מחפצים שונים שסביבנו שמכילים חומרים רעילים (כמו למשל מוצרי פלסטיק או הריהוט ומוצרי הטקסטיל שמקבלים טיפול בחומרים מעכבי בעירה כמו PBDE‏), מהחשמל וכו' שונות מאדם לאדם בהתאם למצב הבריאותי הקיים שלו ולגנטיקה שלו. אין אפשרות לענות איך אכילה של מזון לא אורגני משפיעה באופן אישי על כל אחד ואחת מאיתנו. אני מניחה שעד שעברת לטבעונות והתחלת לאכול גם יותר פירות וירקות לא קנית את כל המזון שאכלת אורגני. גם אז נחשפת לחומרי ריסוס והדברה דרך הלחם, התפ"א, האורז וכו' וגם לעוד יותר רעלים דרך המזון מהחי והמזון המעובד, כך שסביר להניח שרק מעצם זה שעברת לטבעונות ולמזון טבעי יותר ופחות מעובד דווקא הורדת מעומס הרעלים הכללי על גופך.

זה לא שאני אומרת שהריסוס בירקות ובפירות הוא לא בעייתי. הוא בהחלט בעייתי וכדאי לצרוך כמה שאפשר אורגני, אבל לפירות וירקות יש יתרונות בריאותיים גדולים ויש מקום לשחק עם זה בהתאם ליכולת הכלכלית ולכמות חומרי ההדברה. באופן כללי אני חושבת שעדיף לאכול פירות וירקות לא אורגניים מאשר לא לאכול פירות וירקות בכלל, אך כדאי לעשות שיקול אישי על פי כמות ההדברה. יש באינטרנט רשימות של ירקות ופירות שבעיתיים במיוחד ושכדאי לקנות אותם אורגניים כמו לדוגמא עלים ירוקים בגלל שטח הפנים הגדול שלהם או תותים ותפוחים שמקבלים הרבה ריסוס.

מחירי הירקות והעלים האורגניים היום בהחלט נוחים ולא יקרים כמו בעבר, וחלקם אף יותר זולים ממחירי ירקות רגילים כך שלפחות לגבי הירקות באמת שאין סיבה מספיק מוצדקת לא לאכול אותם אורגניים. אני באופן אישי אוכלת רק ירקות ועלים אורגניים אותם אני מזמינה ממושב נטעים מהמגדל "ערן אורגני" (יש בנטעים מספר מגדלים). לפני שהתחלתי להזמין מנטעים הייתי קונה אותם בחנות הטבע.

פירות אורגניים יותר יקרים ופה צריך להתפשר. אם יש לך אפשרות סעי למושב בית חנן, שם ניתן לקנות הדרים אורגניים טעימים במיוחד במחירי ריצפה ממש (אצל הירקן הרבה יותר יקר) ובהתאם לעונה הוא מביא גם פירות אחרים (בקיץ היו מנגואים נהדרים).

עוד דרך היא לברר עם מגדלים אורגניים מאזורך לגבי קנייה ישירות מהם-
http://www.organic-israel.org.il/files/iboaa%20list%20may05.xls

וכמובן כל מי שיכול שיגדל כמה שיותר עצי פרי בגינתו...
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2967
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: סכנות ריסוס ירקות ופירות

הודעהעל ידי daniella5 » ד' מרץ 07, 2012 1:28 pm

תודה על התגובה... ובקשר לשטיפה - האם עדיף לשטוף ירקות ופירות רק עם מים, או שעדיף עם סבון כלים ?
daniella5
 
הודעות: 8
הצטרף: ו' פברואר 10, 2012 4:28 pm

Re: סכנות ריסוס ירקות ופירות

הודעהעל ידי ירון » ד' מרץ 07, 2012 4:24 pm

סבון כלים רגיל עשוי, בין היתר, מתוצרי נפט. אינני ממליץ להשתמש בו לשטוף שום ירק או פרי, או כלים אפילו. :)
ישנם סבוני כלים טבעיים שעובדים מצויין ואינם עשויים מחומרים רעילים כגון אקובר. ניתן למצוא אותם בכל חנות טבע.
ישנם גם סבונים מיוחדים לשטיפת פירות וירקות אך אינני יודע כמה אפקטיביים הם.
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואינו מהווה חוות דעת או עצה מקצועית ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירון
 
הודעות: 177
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:45 pm

Re: סכנות ריסוס ירקות ופירות

הודעהעל ידי ירדן » ד' מרץ 07, 2012 4:53 pm

פירות וירקות אורגניים אני שוטפת קלות במים או שאני לא שוטפת בכלל (B12..).

פירות רגילים אני משרה בחומר לשטיפת פירות וירקות או מנקה עם מעט סבון כלים אקולוגי. העניין הוא שגם אם החומרים האלו באמת מנקים שאריות חומרי הדברה שנשארו על שטח הפנים של הפרי או הירק הם לא מנקים את שאריות חומרי ההדברה שבתוך הפרי או הירק.

(האמת שאחת הסיבות שאני שוטפת טוב פירות רגילים היא בגלל שהידיים של הסוחרים והירקנים תמיד נראות לי מלוכלכות..)

אשמח לשמוע גם דעות של אחרים בנושא :)
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2967
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: סכנות ריסוס ירקות ופירות

הודעהעל ידי daniella5 » ה' מרץ 08, 2012 4:14 pm

מצטערת על כל השאלות... אבל רציתי גם לשאול על פולי סויה והמוצרים של סויה(טופו, חלב וכ'ו...).
אני שמעתי וקראתי מצד אחד שסויה זה דבר מאוד בריא, אבל מצד שני קראתי גם שסויה במובנים מסויימים הוא לא בריא (בין השאר בגלל שזה מכיל הורמונים דומים לאסטרוגן או משהו כזה וזה פוגע בגוף). ממה שאתם יודעים האם שתי הטענות נכונות או רק אחת מהן והאם מומלץ לאכול סויה? (אני במיוחד רוצה לאכול פולי סויה).
daniella5
 
הודעות: 8
הצטרף: ו' פברואר 10, 2012 4:28 pm

Re: סכנות ריסוס ירקות ופירות

הודעהעל ידי ירון » ה' מרץ 08, 2012 5:17 pm

התקיפה על סויה היא דוגמא טובה לנסיון של תעשיה לטרפד תעשיה מתחרה.

לסויה יש אסטרוגן מהצומח, הנקרא פיטואסטרוגן. ישנם מחקרים רבים אשר ניסו למצוא השפעות שליליות של פיטואסטרוגן אך ללא הצלחה. מצד שני, בחלב פרה יש אסטרוגן (את אותו ההורמון שבחלב סויה יש, אך מהחי) והצליחו למצוא השפעות שליליות של אסטרוגן על גוף האדם. בפועל, יש שני מוצרים שאחד הצליחו למצוא שמזיק והשני לא.

תעשיית החלב (חלק מתעשיית המשק, מהתעשיות החזקות בעולם) בעלת לובי מאוד חזק, המנסה ליצור נזק תדמיתי למשקה חלופי אשר מזיק למכירות שלהם עקב כך שהוא זול יותר לייצור (בעוד שחלב מסובסד), מזיק פחות לסביבה (באופן ניכר) ומזיק פחות לבני אדם (גם באופן ניכר). במדינות מסויימות הם ניסו לשנות את החוקים שלא יהיה אפשר לקרוא למשקה זה "חלב סויה" ובארץ מנעו מכירה של גבינה טבעונית בשם "שיז" מכיוון שזה "נשמע יותר מדי כמו גבינה" - צ'יז. גם אם נשכח שבכוונה בחרו בשם הזה, הגבינה משווקת כ"גבינה טבעונית" ולא מוסתרת. ניתן למצוא אותה היום תחת המותג "הרמוניה".

לסויה יש חסרונות אחרים כגון אלרגניות וחסרונות הנלווים מעצם היותה קטניה אך בהשוואה לחלב סויה, היא בריאה בהרבה לבני האדם, אינה מכילה את האנטיביוטיקה שפרות הנחלבות מקבלות, אינה מכילה חלבון מן החי אשר מזיק לבני אדם או אסטרוגן אשר הוכח שוב ושוב כמזיק מאוד לבני אדם.

אני ממליץ לקרוא את הספר "שוטי החלב" של ד"ר אריה אבני.

אל תרגישי לא נעים לשאול שאלות, זאת הדרך הטובה ביותר ללמוד! :)
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואינו מהווה חוות דעת או עצה מקצועית ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירון
 
הודעות: 177
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:45 pm

Re: סכנות ריסוס ירקות ופירות

הודעהעל ידי ירדן » ה' מרץ 08, 2012 6:03 pm

את לא צריכה להצטער... העולם צריך יותר אנשים ששואלים שאלות ולא מקבלים דברים כמובן מאליו :)

בעיקרון בתזונת 80/10/10 לא אוכלים סויה בגלל שסויה היא קטניה ועל מנת לאכול אותה צריך לבשל אותה. בעבר כן היינו אוכלים מוצרי סויה כמו למשל אדממה או טופו. לי אפילו הייתה בבית מכונה להכנת חלב סויה והייתי מכינה בקלות ומהירות חלב ויוגורטים מסויה. אין בכך "רע" אם את רוצה לשלב מוצרים כאלו בתפריט שלך אך קראי את רשימת המרכיבים על האריזות של המוצרים ובידקי אילו עוד מרכיבים מכניסים למוצר. משקאות סויה לעיתים מכילים הרבה סוכר מעובד וחומרים משמרים ויש גבינות סויה שהן כמעט כמו לאכול מרגרינה...

הרבה טבעונים אוכלים סויה כ"תחליף" למוצרים מהחי וחשוב שלא תיפלי לכל המיתוסים שסביב הנושא כמו המיתוס שסויה חשובה בשביל החלבון או הסידן או מהכיוון ההפוך שהסויה מזיקה בגלל הפיטואסטרוגנים. יש מספיק חלבון וסידן בכל מזון צמחי, ולפיטואסטרונים יש השפעה מאוד מועטה מבחינה הורמונלית לעומת אסטרוגן והם יכולים להקשר לקולטני האסטרוגן בגוף וכך דווקא למתן את פעילותו. בעולם המערבי של היום זה לא דבר רע בגלל שרוב האנשים חשופים לאסטרוגנים מהמזון מהחי ולחקייני אסטרוגן/משבשים הורמונליים מהסביבה (ילדות מקבלות ווסת בגיל 10, להרבה גברים יש שדיים וכל אחת משמונה מאובחנת עם סרטן השד...).

מוצרי סויה בדרך כלל מכילים הרבה מידי חלבון ושומן וחלק מהסויה בשוק מהונדסת גנטית. הבעיה העיקרית היא לא כשטבעונים שמקפידים על תזונה בריאה אוכלים פה ושם או אפילו כל יום חלב סויה או טופו, הבעיה דווקא אצל אותם אנשים (טבעונים או אוכלי בשר) שאוכלים גם הרבה מזונות מעובדים וג'אנק כי כולם מכילים הרבה חלבוני סויה או לציטין סויה ושמן סויה (עודפי אומגה 6). חלבון הסויה כמו גם חלבוני החלב והחיטה (וכל דגן אחר שמכיל גלוטן) קשים לפירוק ועלולים ליצור תופעות של אלרגיה בצריכה מרובה ובנוסף יש להם אפקט ממכר על המוח.

למרות שבהחלט אפשר לחיות מצויין ללא הסויה בכל זאת הרבה טבעונים (וסינים) אוכלים מוצרי סויה ורובם במצב בריאותי הרבה הרבה יותר טוב מחבריהם אוכלים הבשר והחלב.
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2967
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: סכנות ריסוס ירקות ופירות

הודעהעל ידי ירון » ה' מרץ 08, 2012 6:18 pm

האמת שזה פחות קשור לעניין הבריאותי אבל בהקשר של הנסיון לתקוף סויה מדי פעם נתקלים באנשים המשננים את העובדה המדוייקת שנכרתים יערות הגשם עבור גידולי סויה. אמנם זה נכון אך לא מהסיבה שאנשים חושבים.

אכן טבעונים וצמחונים רבים אוכלים כמויות גדולות של סויה אך הכמויות המירביות של צריכת סויה היא של בעלי חיים במשקים ואלו גידולי הסויה שעבורם נכרתים יערות גשם. דהינו, בפעם הבאה שמישהו יגיד לך "אה, את אוכלת סויה? את יודעת שבשביל זה הורסים יערות גשם, נכון?" תוכלי להגיד "לא, אלא בשביל להאכיל את הפרה שאתה אוכל" עם חיוך. :)
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואינו מהווה חוות דעת או עצה מקצועית ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירון
 
הודעות: 177
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:45 pm

Re: סכנות ריסוס ירקות ופירות

הודעהעל ידי בת חן » ש' מרץ 17, 2012 3:21 pm

רציתי להוסיף לגבי ענין הריסוסים. אחת הבעיות היא שחשוב להבין כי הגוף שלנו בין אם נוצר בכח אלוהי ובין אם נוצר מהקוף נועד להתמודד עם פסולת ורעלים כל הזמן, לכן יש לנו מערכות נטרול רעלים, אנזימים, איברי הפרשה וכו', הבעיה היא שלכל אותן מערכות אין את היכולת או שהן בעלות יכולת מאוד מוגבלת לנטרל רעלים שהאדם עצמו יצר. תרכובות כימיות שונות שנוצרו במעבדה ובטבע לא קיימות.
יכולת הגוף להתמודד איתן או יותר נכון, יכולת הגוף ללמוד עם הזמן לנטרל אותן דומה ליכולת שלנו לעכל מזונות כמו בשר וחלב פרה, גם אם ישנו סיכוי קטן שהיכולת הזאת אפשרית בכלל, היא דורשת מיליוני שנות אבולציה שבהם אנחנו כופים על הגוף שלנו להתמודד עם דבר שהוא ממש לא אמור להתמודד איתו.
ישנו מושג שנקרא "זמן מחצית חיים" שמתאר כמה זמן לוקח לחומר כלשהו להתפרק לגורמים, מה שבעצם הופך אותו ללא פעיל כפי שהיה בצורתו הראשונית. גם לחומרי הדברה ישנו זמן כזה ולמיטב ידיעתי, החקלאים אפילו מחוייבים לרסס את הגידולים בזמנים מסויימים, כך שעד שהמזון יגיע אל הצרכנים, החומרים האלו יתפרקו ו"לא יהוו סכנה" לבני האדם. הבעיה היא קודם כל שהפיקוח הזה על החקלאים שואף לאפס, שפעמים רבות הם מרססים מתי וכמה שבא להם כיוון שלעיתים סדרת ריסוס אחת אינה מספקת והם כמובן לא יאבדו את היבול שלהם רק בגלל כמה חוקים ובנוסף פעמים רבות החקלאים קוטפים/קוצרים את היבול לפני הזמן ואז החומר לא הספיק להתפרק כשהוא הגיע אל מדפי המכולת. וחוץ מזה מי מבטיח לנו שחומרי הפירוק לא יותר גרועים מהחומר הראשוני.
וצריך לזכור עוד משהו, חומרי הדברה הם בהכרח חומרים שיש להם את היכולת לקטול בכל מיני צורות יצורים חיים, מילא חרקים, אפשר עוד להתווכח על הדמיון והשוני ביננו לבינם, אבל חומרים שיכולים לקטול בעלי חיים כמו עכברים ומכרסמים אחרים, אם הם יכולים להזיק למבנה הביולוגי של אותם בע"ח, הם באותה מידה מסוגלים (בכמויות גבוהות - נזק מצטבר) לפגוע גם בנו.
ידוע כי אנשים שעובדים בריסוסים בשדות לוקים בבעיות פריון קשות, הבעיה שלנו היא שקשה לנו להבין מהו נזק מצטבר, ואם המכה לא באה באותו רגע שאכלנו משהו לא תקין, לא נטרח לעשות את ההקשר ולהבין שגם נזק שקורה לאט ובהתמדה הוא נזק לא פחות גרוע.
גרתי בעבר בקרבת שדה חיטה רגיל ,הרחתי את ריחות הכימיקלים שנדפו ממנו, ראיתי את התדירות שבה עבר מטוס ריסוס מעליו וכשהייתי מטיילת בו גם ראיתי שאין בו שום סימני חיים, שום חרק, שום פרפר, שום ציפור, מת לגמרי. ולעומת זאת ביקרתי בשדה אליהו - מגדל אורגני בצפון, השדות שלו שקקו חיים, פרפרים, חרקים, זחלים ולא הייתי צריכה הרבה כדי להבין שאם הם מוצאים במקום הזה מקור חיים ומזון, כל מה שיש לי לעשות זה רק ללמוד מהם.
בת חן
 
הודעות: 242
הצטרף: ו' פברואר 24, 2012 11:58 pm

הבא

תגיות נושא

מזונות ממכרים, גלוטן, נזקי הבשר, ריסוס

חזור אל 30 בננות ליום

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Google [Bot] ו 9 אורחים

cron