הנבטה

הפורום הראשי של 30 בננות ליום

הנבטה

הודעהעל ידי רותם » ב' נובמבר 18, 2013 12:15 pm

הי לכולם:)
קצת התבלבלתי:)
גרעיני דלעת וחמניות נחשבים לזרעים תחת קטגוריית חלבונים
( ״תזונת האדם/בן אורי / עמ׳ 117)
אבל הם גם שומנים! אז ב80/10/10 הם חלבונים או שומנים?

והאם אחרי הנבטה שלהם הם הופכים ליותר חלבוניים?
בכל מקרה הם לא ב80% פחמימות אז צריך לאכול מהם במתינות ?
או שאחרי הנבטה הם הופכים לבן משפחה של הירקות כי הם במצב חי יותר?
עמוד 147 בן אורי כותב:
״...יש בו כמויות ניכרות של חלבונים, ולעומת זאת הוא עני בפחמימות...״(סעיף ז׳ ראש העמוד)

לסיכום- הנבטה משנה ולמה היא הופכת את הזרעים.
ועוד שאלה-
הנבטת חומוס למה זה הופך אותו , צירופי מזונות ובישול קצר שלו הורס את ההנבטה?

האם טבלת צירופי מזונות עמ׳116 בן אורי מתייחסת לקטניות וחלבונים וזרעים בצורתם היבשה ואיך מצרפים אותם אחרי ההנבטה?
אשמח לתשובות אפילו אני כבר לא הצלחתי לעקוב אחרי עצמי:-)
רותם
 
הודעות: 36
הצטרף: ש' אוגוסט 31, 2013 2:47 pm

Re: הנבטה

הודעהעל ידי ירדן » ג' נובמבר 19, 2013 7:40 pm

רוב הקלוריות בגרעינים מגיעות משומן ולכן אלו מזונות שומניים ולא חלבוניים. אחרי ההנבטה (ארוכה) הם נחשבים לירק והם קלים לעיכול ודלים בקלוריות. בנבטים יש יחסית הרבה חלבון אבל אלא אם אוכלים מהם בכמויות ממש גדולות זה לא צריך להשפיע ברמה מוגזמת על סך החלבונים הכללי.

בחומוס, ובאופן כללי בכל הקטניות, יש אחוז חלבון גבוה יחסית אך עדיין רוב הקלוריות שבו מגיעות מפחמימות והוא ממש לא עני בפחמימות. לא הייתי מחשיבה אותו כירק כי מנביטים אותו בדרך כלל רק עד למצב שיש נבטוט קטן ועדיין צריך לבשל אותו כי הוא עוד קשה לעיכול בצורה הזאת.

אני מרגישה שלא ממש עניתי לשאלות שלך כי אני לא בטוחה מה את בדיוק שואלת ולמה יש לזה חשיבות. אני לא אומרת שאין חשיבות לצירופי מזון אבל נראה לי שאת מסבכת את זה יותר מידי.

אם את קונה נבטים כמו אלפלפה, ברוקולי וחמניה בחנות טבע את יכולה לצרף אותם עם מה שמתחשק לך. אם את קונה גרעיני חמניה ואוכלת אותם כפי שהם אז עדיף לאכול אותם ביחד עם ירקות או מקסימום עם מזון פחמימתי מבושל. חומוס מונבט ולא מונבט את יכולה לאכול עם ירקות ומבחינתי גם עם דגנים כי אני לא עושה ממש הבחנה בין דגנים לקטניות כאילו שהראשון זה פחמימה והשני זה חלבון כי בשניהם יש אחוז גבוה של פחמימות. בתזונה טבעונית זה פחות עקרוני לעשות הבחנה בין מזון עמילני למזון חלבוני. זה לא כמו לאכול תרנגולת עם תפוחי אדמה...
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2967
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: הנבטה

הודעהעל ידי רותם » ג' נובמבר 19, 2013 8:16 pm

ירדן תודה על התשובה.
האמת שקצת בלבלת אותי עוד יותר.
אם את מסתכלת בספר תזונת האדם שממנו הבאתי את החלוקה
אז בעמ׳ 117 הוא מחלק את המזונות
את הדגנים הוא שם
בקבוצת העמילנים ואת הקטניות בקבוצת החלבונים.
אז מה זה ״פחמימה״?( בהקשר ל80% פחמימות 10% חלבונים10% שומנים)
כנראה כל סוגי החלוקות מבלבלות אותי.
ושאלת למה זה חשוב לי-
כי אני מאד מרוצה מהפשטות בתזונה הזאת אבל לפעמים זה מפתה
איזה מתכון קצת יותר ״מתוחכם״ עם הנבטות
ואז קצת הלכתי לאיבוד. ועדיין לא ממש בטוחה שהבנתי מה קורה עם
הדלעת אחרי ההנבטה.

ומשהו מעודד ששמחתי לגלות אתמול-
אני מחובבי המלח. סלט בלי מלח לא כל כך פשוט לי עדיין.
אתמול גיליתי דרך להפחית משמעותית את הקרייבינג למלח
וזה לקחת עלה של חסה/כרוב וכו׳ לשים בפנים אבוקדו
עגבניה ומלפפון
לגלגל לרול או משהו סגור ולתת ביס.
כשזה הכי פשוט הטעמים יותר מורגשים.
כשזה בצורה של סושי/רול/פיתה במקום חתוך לסלט
יותר קל לי להתחבר לירק בטעמו המקורי.
כנראה שזה הרגל לשים מלח בסלט ולאכול בצורה אחרת
גורם לפתיחות מחשבתית.
רותם
 
הודעות: 36
הצטרף: ש' אוגוסט 31, 2013 2:47 pm

Re: הנבטה

הודעהעל ידי ירדן » ג' נובמבר 19, 2013 10:14 pm

עמילן זה סוג של פחמימה. מבחינת מאקרונוטריאנטים יש לנו את הפחמימות, החלבונים והשומנים. בתוך הפחמימות יש לנו פחמימות מורכבות ופחמימות פשוטות. עמילן הוא פחמימה מורכבת ולעומת זאת למשל הגלוקוז הוא פחמימה פשוטה. מה שאני אומרת זה שבדגנים וקטניות, למרות החלוקה לכאורה של דגנים כעמילנים וקטניות כחלבונים, יש בעצם בשתי הקבוצות תכולת עמילנים (פחמימות) גבוהה. בקטניות יש יחסית יותר חלבון מאשר בדגנים אך עדיין יש בהם בעיקר פחמימות.

את מנביטה דלעת?

קשה לי לחשוב על בעיה שיכולה להיות בשילוב של נבטים ונבטוטים במתכונים. אולי תתני דוגמה למתכון שאת רוצה להכין ואראה למה את מתכוונת.
לתשומת לבכם, המענה בפורום מעצם טיבו מוגבל וחלקי בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ תזונתי מקצועי פרטני ו/או לבדיקה, אבחון וייעוץ על ידי רופא.
סמל אישי של המשתמש
ירדן
 
הודעות: 2967
הצטרף: ש' דצמבר 31, 2011 2:47 pm

Re: הנבטה

הודעהעל ידי יותמבל » ד' נובמבר 20, 2013 10:56 am

אני אצטרף לשאלה -
גם אני אף פעם לא הצלחתי להבין האם קטניות (עדשים, חומוס, שעועית, פולי סויה, וכו׳) הולך טוב עם עמילנים מבחינת צירופים?
יותמבל
 
הודעות: 132
הצטרף: ג' פברואר 26, 2013 11:50 pm

Re: הנבטה

הודעהעל ידי רותם » ד' נובמבר 20, 2013 11:04 am

ניסיתי להנביט גרעיני דלעת . אלו שמוכרים בתפזורות בחנויות טבע.
השאלה שהכי חשובה לי מכל הסיפור-
האם ההנבטה משנה את הקטניה(חומוס,מאש,עדשים...) לצורה
החיה, לצורת הירק שלה? והאם מבחינת צירופי מזון היא נחשבת לירק
לאחר ההנבטה ומה ניתן לצרף לה?
רותם
 
הודעות: 36
הצטרף: ש' אוגוסט 31, 2013 2:47 pm

Re: הנבטה

הודעהעל ידי eilon » ד' נובמבר 20, 2013 2:21 pm

יש קטניות עדינות שאפשר להנביט אותן לנבטים אכילים ועדינים, כמו שעועית מש שמכינים ממנה את הנבטים הסינים
ויש קטניות קשות, כמו שעועית, ואפילו חומוס.
אני לא הייתי אוכל מהקטניות הקשות ללא בישול, אפילו הנבטה לא מספיקה כדי לפרק את החומרים הקשים לעיכול
למעשה אני לא מכיר הרבה קטניות שאפשר לאכול אותן נאות, ללא בישול. אפילו עדשים מונבטים עשו לי בעיות בעיכול
אבל הנבטים שיוצאים משעועית מש, הם סבילים עבורי :) ואם הם הונבטו לנבט ארוך ועבה ("נבטים סינים") אז הם ממש אכילים.


בכל הקטניות יש עמילנים, אז מה הכוונה אם הם צירוף טוב לעמילן? הן בעצמן מאכל עמילני
בחומוס לדוגמא, 67% מהקלוריות מגיעות מפחממות (עמילנים), ו20% מחלבון.
ובאופן אישי אין לי בכלל בעיות בעיכול אם אני אוכל הרבה שורשים עמילניים בצירוף איזה 200 גרם גרגרי חומוס.

בחומוס אלו יחסים דומים למה שיש בברוקולי (70% פחממות, 20% חלבונים) ועלים מהמשפחה שלו.
המאכלים היחידים שאין בהם פחממות ויש בהם רק חלבונים ושומנים, זה מוצרים מבעלי חיים.
eilon
 
הודעות: 762
הצטרף: ב' דצמבר 24, 2012 12:47 pm

Re: הנבטה

הודעהעל ידי רותם » א' נובמבר 24, 2013 11:53 am

מה שלא הבנתי ואולי אני לא מצליחה לנסח את עצמי בבהירות
מספקת, האם מאש מונבט לדוגמא הופך להיות כמו ירק נייטרלי- כמו חסה או
סלרי - או כמו ירק אחר- או שעדיין נחשב לחלבון או עמילן גם אחרי ההנבטה.
ושוב אשאל ואולי זה יהיה מובן,מזוית אחרת, מה זמן העיכול שלו, כמו סלט ירקות
פשוט או כמו מאש מבושל רגיל( זמן עיכול קצר או ארוך)?
בגדול- מה הטרנספורמציה שההנבטה עושה לו מבחינת מהירות עיכול וגם מבחינת
צירופי מזון?
רותם
 
הודעות: 36
הצטרף: ש' אוגוסט 31, 2013 2:47 pm

Re: הנבטה

הודעהעל ידי eilon » א' נובמבר 24, 2013 5:34 pm

עמילן זו צורת אגירת האנרגיה של הצמח
ברגע שמנביטים את הזרע, העמילנים מתפרקים לסוכרים.
אני משער שבנבט מפותח וארוך (שכבר לא רואים זכר למצב הזרע הקודם) רוב העמילנים התפרקו

אני חושב שאפשר להתיחס לנבטים ארוכים כירק אבל לא לנבטוטים שעדיין רואים את הזרע ורק יצא לו שורש קצר בלבד.
גם בברוקולי יש הרבה חלבון וזה לא הופך אותו לקטניה :D

יש מצב שהעיכול יהיה דומה לירקות אחרים
eilon
 
הודעות: 762
הצטרף: ב' דצמבר 24, 2012 12:47 pm

Re: הנבטה

הודעהעל ידי רותם » א' נובמבר 24, 2013 11:52 pm

תודה רבה !
רותם
 
הודעות: 36
הצטרף: ש' אוגוסט 31, 2013 2:47 pm


תגיות נושא

צירופי מזון

חזור אל 30 בננות ליום

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 4 אורחים

cron