גמילה משומן

הפורום הראשי של 30 בננות ליום

Re: גמילה משומן

הודעהעל ידי מאיה » ג' דצמבר 03, 2013 9:35 pm

מזה סיר שלא דורש מים ליאב?
מאיה
 
הודעות: 702
הצטרף: ו' ינואר 25, 2013 10:30 pm

Re: גמילה משומן

הודעהעל ידי liav » ג' דצמבר 03, 2013 9:46 pm

שוב, הלינקים זה לא בגלל כדאיות המחיר. סתם מחיפוש, הסיר שלי נמצא במשפחה זמן מה, כך שאני לא יודע מאיפה הוא נקנה.

http://www.tishlerstore.com/pottery.htm

http://www.kleibait.com/?page=product&id=7

פשוט מניחים את תפוחי האדמה בסיר ומעמידים על אש למשך כשעתיים.
עכשיו אני רואה, באחד הלינקים, שצריך להשרות את הסיר במים קרים לקראת השימוש. אין לי שמץ לשם מה.
בכל מקרה זה העקרון.
liav
 
הודעות: 164
הצטרף: ש' יולי 06, 2013 1:38 pm

Re: גמילה משומן

הודעהעל ידי eilon » ד' דצמבר 04, 2013 9:39 pm

היה לי כזה, הבעיה מבחינתי שזה עולה הרבה מעל 100 מעלות. כמו שהזכרת את תפוחי האדמה מהמדורה, זה באמת חם מאוד.
באופן אישי אני נמנע מלעבור את הטמפ' הזו, אז משתמש באידוי ובבישול. ולא באפייה, וגם לא בסירי לחץ למניהם.
eilon
 
הודעות: 762
הצטרף: ב' דצמבר 24, 2012 12:47 pm

Re: גמילה משומן

הודעהעל ידי liav » ד' דצמבר 04, 2013 10:00 pm

נשמע לי מוזר שזה עולה מעל 100 מעלות.
כשהם מוכנים אני פשוט שולף את תפוחי האדמה עם היד. אפילו כשהסיר עדיין על האש.
אומנם אני לא יכול להחזיק אותו אחיזה טובה, אבל מחזיק אותו ולא מקבל כוויה.
אבל אני אבדוק מה הטמפרטורה שמתפתחת בסיר.
liav
 
הודעות: 164
הצטרף: ש' יולי 06, 2013 1:38 pm

Re: גמילה משומן

הודעהעל ידי eilon » ד' דצמבר 04, 2013 10:26 pm

אם מדובר בסיר חרס שעומד ישירות על הכיריים (היו לי 2-3 כאלה), אז הכיריים עצמם מגיעות למאות מעלות, וגם התחתית של הסיר.
אם באמת החום הזה מתפרס לרוב חלקי הסיר, אז מדובר ביותר מ100 מעלות.

יש לך מכשיר מדידת טמפ' של שפים / אופים? כזה שיכול למדוד לפחות עד 300?

ד"א הם אומרים להשרות את הכלי במים, כי החרס סופג את המים, וזה אמור לשמור את הסיר ליותר שנים או למנוע פיצוצים וסדקים
אם זה לא קרה לך אז אולי הסיר שלך הרבה יותר איכותי מכל אלה שהיו לנו אז הוא נשמר מבלי להשרותו במים.
eilon
 
הודעות: 762
הצטרף: ב' דצמבר 24, 2012 12:47 pm

Re: גמילה משומן

הודעהעל ידי liav » ה' דצמבר 05, 2013 12:12 am

אין לי, אני אחפש מישהו לשאול ממנו.
דרך בדיקה נוספת היא בישול מים בסיר. פשוט לראות אם המים מגיעים לרתיחה.
אני לא בטוח שהבדיקה תהיה נכונה. אני אתייעץ לגבי זה.
liav
 
הודעות: 164
הצטרף: ש' יולי 06, 2013 1:38 pm

Re: גמילה משומן

הודעהעל ידי אורנה » ה' דצמבר 05, 2013 12:30 pm

איילון, כשמאדים ירקות המתכת לא מתחממת לטמפרטורה מעל 100 מעלות?
נראה שהדרך היחידה להשאר בטווח המאה היא לבשל בתוך המים עצמם?
אורנה
 
הודעות: 396
הצטרף: ש' ינואר 12, 2013 5:21 pm

Re: גמילה משומן

הודעהעל ידי eilon » ה' דצמבר 05, 2013 4:34 pm

אורנה, הסיר לא עובר ולא יכול לעבור את ה100 מעלות כל עוד יש בו מים, ויש בו מעל ליטר של מים.
האנרגיה שעוברת מהאש אל המתכת, עוברת להרתחת המים, שזו משימה שדורשת המון אנרגיה.
מכירה את זה ש"כל עוד יש מים בסיר, הסיר לא נשרף?"
eilon
 
הודעות: 762
הצטרף: ב' דצמבר 24, 2012 12:47 pm

Re: גמילה משומן

הודעהעל ידי liav » ה' דצמבר 05, 2013 4:59 pm

איילון, זה לא נכון.
נניח שבפועל טמפרטורת הרתיחה של המים היא אכן 100 מעלות, אז טמפרטורת הסיר חייבת! להיות מעל 100 מעלות.
מעבר חום בין חומרים הוא פונקציה של הפרש הטמפרטורות ביניהם. אם לא היה הפרש טמפרטורות אז לא היה עובר חום ואז המים לא היו מתחממים.
מעבר לכך, יש חשיבות לסוג החומר. מה איכות הולכת החום אצלו, בעצם כמה מהר הוא מעביר את החום. בנוסף, יש מושג שנקרא התנגדות מגע.
זאת אומרת שהחום לא עובר במלואו, ויש חלק ש"אובד". אפשר להקביל את זה לזרם שזורם דרך נגד.
liav
 
הודעות: 164
הצטרף: ש' יולי 06, 2013 1:38 pm

Re: גמילה משומן

הודעהעל ידי eilon » ו' דצמבר 06, 2013 5:35 am

אחי אתה צודק בדיוקים, אבל זה שהסיר מתחמם מעל 100 מעלות, כל עוד יש מים בפנים, זו תהיה הטמפ' של הסביבה הפנימית
לא תמצא תפו"א שמתחמם ל120 מעלות בתוך סיר אידוי, אלא רק בסיר לחץ. וקח בחשבון שזה סיר כפול
אני עדיין מחזיק באותה הדיעה ואסביר למה

כשמאדים ירקות בסיר אידוי מה שנוגע בירקות זה לא הסיר שעומד על הכיריים, אלא הסיר הפנימי שמתחמם מהאדים של המים בעיקר.
האדים עצמם לא עוברים את ה100, ואם כן אז בממש מעט.

אורנה, אז אפשר גם לומר שהקרקעית של סיר רגיל חמה יותר מהקרקעית של סיר כפול (של הסיר הפנימי).
האם זה אומר שבבישול בסיר רגיל, הנוזלים והירקות שנוגעים ישירות בקרקעית, מתחממים להרבה יותר מ100 מעלות? באותו אזור מילימטרי בקרקעית ששם המים מתחילים לרתוח ומשם מתחילות הבועות?
אני חושב שלא. לדעתי גם בבישול וגם באידוי המזון לא עובר את ה100 בהרבה, אם בכלל.

עד כמה שידוע לי מים זקוקים לאנרגיה רבה מאוד כדי להביאם לרתיחה (אפשר למדוד בדיוק כמה ליטרים של גז בוער שומשו להרתיח ליטר של מים), ורוב האנרגיה המושקעת בבישול היא בשביל להרתיח ולשמור על המים רותחים, ולא כדי לחמם את הסיר המתכתי.
מתכת מקבלת ומשחררת חום בצורה הרבה-הרבה יותר חופשית ממים.
והמים, הם משמשים כ"טווח" בין הלהבה מחוץ לסיר, לקרקעית הסיר, ולאוכל עצמו. באידוי ה"טווח" זה האדים, ללא מגע בקרקעית הסיר החיצוני.

אני חושב שזה לא נכון להקביל את התהליך לזרם חשמלי שעובר דרך נגד, כי הנגד הוא יחסי, הוא כמו ברז, אכן מגביל במידה מסויימת, אבל ה"לחץ" יהיה תלוי בעוצמת הזרם מהמקור.
אבל מים, הם יותר כמו "מייצבים" מאשר מתנגדים. אם האש בתחתית תהיה 200 מעלות, המים ירתחו במהירות מסויימת ויקח להם זמן מסויים להתאדות.
ואם האש בתחתית תהיה 400 מעלות, המים ירתחו במהירות גבוהה יותר, ויקח להם פחות זמן להתאדות לגמרי. אבל הטמפ' שלהם לא תשתנה
אפשר לראות את זה בבירור כשמרתיחים מים, כשמנמיכים את האש המים מתאדים לאט יותר. זה לא אומר שהם מתקררים או מתחממים בהפרשים מוגזמים, הם ישארו סביב ה100 אחרת לא תתקיים רתיחה.
בגלל זה אני אומר שהמים הם כמו "מייצב" ולא כמו "נגד", כי הם לא מתפשרים, הם לא יגיעו ל120 מעלות אף פעם, רק בסיר לחץ. ולכן המזון שהם מחממים גם לא יעבור את ה100, אלא אם הוא חשוף למגע ישיר עם מקור חום שגבוהה מכך.

ובבישול רגיל, אני חושב שזה מספיק שיש שכבה דקה ומילימטרית של מים מתחת לירקות עצמם ומסביבם, כדי לעשות את ההבדל בין מגע ישיר של ירקות בסיר על אש ללא מים בכלל.
הירקות עצמם לא "סופגים" את כל האנרגיה מהלהבה, המים אלה שסופגים את החום הזה.
אם ירקות היו מקבלים את החום מהר יותר מאשר מים נקיים, אז הם היו מתבשלים מהר יותר ואפילו מתקרמלים (סוכרים ושומנים מגיעים לטמפ' גבוהה יותר ממים, בגלל זה סוכר יכול להתקרמל).
אבל לוקח לבשל/לאדות אותם די הרבה זמן, כמו שאפייה בחום נמוך לוקחת הרבה זמן, הסוכרים לא יתקרמלו.

הפעם היחידה שנתקלתי בקרמל דבוק לקרקעית של סיר, זה כשנגמרים המים. יצא לכם להתקל במרק מקורמל?
eilon
 
הודעות: 762
הצטרף: ב' דצמבר 24, 2012 12:47 pm

הקודםהבא

תגיות נושא

תפריט יומי, כמה לאכול?, שומן

חזור אל 30 בננות ליום

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: AhrefsBot, Google [Bot], YandexBot ו 7 אורחים

cron