הרצאה מעניינת של עדיאל תל אורן

הפורום הראשי של 30 בננות ליום

Re: הרצאה מעניינת של עדיאל תל אורן

הודעהעל ידי eilon » ו' ינואר 17, 2014 5:34 am

בת חן זה ידוע, אבל הם כן מייצרים את חומצות השומן גם אם בכמות קטנה מהפוטנציאל הגנטי. הן אכן נמצאות במזון ואת יכולה להרגיש זאת, ובעיקר בזרעים המדוברים
המאקרו נוטריאנטים נוצרים בקלות יחסית ע"י ה"מאקרו נוטריאנטים" של הצמח (N, P, K ועוד כמה מינרלים). אז נכון שהצמח לא יכול לבטא את כל הפוטנציאל שלו, או להרכיב את כל הפיטו-כימיכלים, אבל הוא יכול לייצר חלבונים, פחמימות ושומנים בהסתמך על הדישון המועט שהוא כן מקבל.
ידוע לנו המבנה המולקולרי של חומצות השומן הצמחי, ומהמבנה הזה אפשר להבין שלא צריך את כל יסודות הקורט (70+) כדי לייצר מאקרו נוטריאנטים כמו שומן. אלא אם יש לך מידע אחר בנושא ואני אשמח מאוד ללמוד

בקרוב אצא ללקט צמחי בר כמו חוביזה, גדילן, שן הארי וכו', ואני יודע שיש באקוויפר המקומי אצלנו יותר מינרלים מאשר בחלקות החקלאיות שעוברות מחזורי גידול שונים בכל עונה
האם אקבל מזה סלניום ויסודות נדירים אחרים? אולי לא. אבל האם יהיו חומצות שומן בעלים האלה? בטוח בכמות מסויימת, אחרת לא היו עלים.

בגלל זה גם כדאי לאכול יותר (אם אפשר), כי אכן הBRIX של פירות וירקות איכותיים יותר הוא גבוהה יותר וזה בהכרח אומר גם מבחינת ריכוז החלבונים, פחמימות ושומנים.
ככל שהבריקס גבוהה יותר, אז יש יותר מאקרו ומיקרו נוטריאנטים מסויימים. וככל שהבריקס נמוך יותר, צריך לאכול נפח גדול כדי לקבל את אותה כמות הנוטריאנטים.
אפשר לבדוק את זה בקלות יחסית
eilon
 
הודעות: 762
הצטרף: ב' דצמבר 24, 2012 12:47 pm

Re: הרצאה מעניינת של עדיאל תל אורן

הודעהעל ידי eilon » ו' ינואר 17, 2014 5:40 am

זה גם היה הפתרון שהצעת לנשירת שיער, "להפגיז" בירוקים שהם עשירים יותר מחסה
eilon
 
הודעות: 762
הצטרף: ב' דצמבר 24, 2012 12:47 pm

Re: הרצאה מעניינת של עדיאל תל אורן

הודעהעל ידי בת חן » ו' ינואר 17, 2014 9:28 am

אין ספק שהם מייצרים בכמות קטנה, ברור. אבל אה לא יודע כמה וכשאתה סומך על פירות וירקות כמקור התזונתי שלך לכל הנוטריינטים אתה צריך לדעת ולקחת בחשבון שכשאתה אוכל אותם לא איכותיים או לא אורגניים, אתה לא באמת יודע כמה ומה אתה מקבל, אם לפני 10 שנים אני זוכרת את הפירות האהובים עליי מתוקים מאוד והיום יש להם טעם של מים או כלום, תקן אותי אם אני טועה אבל זה אומר שלפחות ברמת הפחמימות משהו השתנה לא?

מה שידוע ליזה שלמשל חומצות אמינו מסויימות זקוקות לרכיבים מסויימים בקרקע כמו חומצות הומיות ופולביות כן הן אלה שחיוניות למשיכת המינרלים מהקרקע והפיכתם לזמינים בכדי לייצר את חומצות האמינו. אז יש אתן בחקלאות אורגנית אבל ברגילה לא כי הורגים את האורגינזמים שמייצרים אותן,ואז גם פחות מינרלים נקלטים על ידי הצמח ופחות חומצות אמינו נוצרות.

אין לי הבנה בביולוגיה של צמחים אבל גם חומצות אמינו במבנה המולקולרי שלהן, אין בהן מינרלים, גם פחמימות וגם חומצות אמינו וגםחומצות שומן במבנה המולוקולרי שלהן עשויות מכמה אלמנטים בודדים - מימן, חמצן, פחמן, חנקן, גופרית. אף אחד מהיסודות אלה לא נדירים. אז אני לא יודעת מה בדיוק משפיע ואיך זה קורה, אבל אני מבינה דבר אחד, שאנחנו לא יודעים כלום. על יסודות האולטרה קורט לא יודעים שום דבר, ומי יודע מה בתכנון הראשוני שלנו היה התפקיד שלהן בצמח ובנו? אולי הן משמשות כקו פקטורים בצמח לבנייה של חומרים חיוניים שאפילו לא גילינו עדיין ואולי הן קו פקטורים לבנייה של נוטריינטים מסויימים?

בלי קשר אני חושבת שצריך לצאת מתוך איזו שהיא נקודת הנחה קצת יותר צנועה בנוגע למין האנושי, כי אני חושבת שנדמה לנו שפיצחנו את סודות החיים במעבדה אבל זה לא ככה וזה יבוא ומה שנקרא יחזור אלינו בגדול.

אם המדד בריקס נמוך יותר ואוכלים כמותית יותר זה עדיין לא מבטיח שנקבל את כל מה שצריך, למשל ברמת היסודות אולטרהקורט, זה מבטיח אולי דברים אחרים כמו מאקרו נוטריינטים שיש אותם בכמות יותר גדולה יחסית ליסודות קורט ואולטרה קורט.

ולמשל לגבי חומצות השומן, דוגמא קטנה, ההבדל התהומי שיש בין הטעם של גרעיני רימון (הגרעינים השומניים עצמם הכוונה) רגיל לאורגני, באורגני אני מרגישה ממש שומניות, ויש להם טעם כמו של שקדים וברגיל אני מרגישה מעט מאוד שומניות ובעיקר טעם מר ולא נעים.

בירקות אורגניים מרגישים לפעמים את השומניות שלהם, אפילו בעלים לפעמים וברגילים לא.

אני מנסה כרגע לאכול כמה שיותר אורגני כי אני מרגישה הבדל אדיר, אני כבר לא מדברת על זה שיש פחות אלרגיות ועור יותר נקי ובוהק עם ירקות ופירות אורגניים, יש גם תחושת שובע יותר טובה, ואפילו רוגע ושלווה יותר גדולים. אחרי פירות רגילים או ירקות רגילים נדיר שאני מרגישה לא רעבה. ובדקתי זה את זה כמה פעמים. אז אני אומרת, שובע זה משהו שמגיע בין היתר מזה שהגוף מקבל יותר נוטריינטים.

וכן זה בדיוק מה שהצעתי לנשירת שיער,כי כנראה שלנשירת שיער, הרבה עלים ירוקים אורגניים עוזרים כי השיער ברובו נסמך על יסודות פחות נדירים.

גם מסרטונים של ג'ון קולר שמסביר שהוא לא סומך על חקלאות אורגנית אפילו לגבי נוטריינטים מסויימים, אני מבינה שככל שאנחנו מתרחקים מדרך הטבע בנוגע לגידול המזון שלנו, אנחנו חשופים לבעיות מסויימות.
בת חן
 
הודעות: 242
הצטרף: ו' פברואר 24, 2012 11:58 pm

Re: הרצאה מעניינת של עדיאל תל אורן

הודעהעל ידי eilon » ו' ינואר 17, 2014 12:08 pm

בת חן אני צורך רק אורגני כמעט בצורה אקסלוסיבית כבר 7 שנים, ובשנה האחרונה אני בודק את היבול עם רפרקטומטר, וקונה את הפירות הכי טובים שיכול למצוא
גם אני מזהה "חמאתיות" שיש בירקות וזרעי הרימון וכו'

לג'ון יש גישה לאבקות סלעים שאת המינרלים שיש בהם לא בטוח שיש בארץ
בארץ יש אפשרות לתסף את האדמות באבקות סלעים מקומיות, אבל זה לא יגיע לרמה של מה שיש להם בארה"ב. אני חושב שנשאר לנו בעיקר לקנא.

ברמת היסודות הנדירים שאת מדברת עליהם, יש מצב שבארץ אנחנו חסרים מהם בצורה קיצונית. בארה"ב התחילו להתריע על התדלדלות המינרלים הללו כבר בשנות ה30 של המאה הקודמת, אצלנו אף אחד לא מדבר על זה בפומבי ואני תוהה מי בכלל בודק את זה
אני בטוח שאף חקלאי לא ישלם את המחיר המוגזם לבדיקה של 70+ יסודות. אם לא תהיה התערבות גורמים בכירים ותקציביים אז יהיה קשה מאוד להבין מה קורה באדמה

דבר נוסף הרבה מהמינרלים שקעו עמוק לתוך האדמה ואין שורשים שיחזירו אותם למעלה (זה גם התפקיד של העשבים העונתיים, להעלות בחזרה את מה שהגשם הטביע). אבל כדי ששורשים יעמיקו עד כדי כך עמוק, צריל לשתול עצים בוגרים ולתת להם לעשות את שלהם במשך 30+ שנים, ולאפשר לעלים ליפול על הקרקע. כך מינרלים ממעמקי האדמה יחזרו לפני הקרקע.

אפשר גם לדלל מי ים במים רגילים, אבל לא ראיתי אנליזה לתכולת מי הים אצלנו, וגם אני חושש מעודף נתרן והמלחת האקוויפר בסופו של דבר. מה שבכלל לא מטריד את החקלאים הלא-אורגנים... הם ממליחים את האדמה כמעט עם כל השקיה (זה מה שגורם למחסור בסידן בחסות, שדיברתי עליו בפוסט של "תופעת ההחמה")
חלק מהעלים הירוקים אני מגדל בעצמי ב5 ערוגות, ובקרוב אוסיף להן תערובת של אצות. יש בערוגות הללו קומפוסט שהכנתי ממאות ק"ג של תוצרת אורגנית, ועוד קומפוסט משדה אליהו שמועשר באבקת בזלת, ועוד הומוס תולעים יבש (של דברת, עשיר בחומצות הומיות), ועוד הומוס תולעים רטוב (עם ביצים של תולעים אדומות, כך שהערוגות אצלי מלאות במאות ואלפיי תולעים)
אבל עדיין זה לא מספיק. צריך גינה כמו של ג'ון בשביל לספק כ2 נפשות, גם מבחינת הגודל, וגם מבחינת האיכות והמגוון. עם זאת אני לא מתייאש :)
eilon
 
הודעות: 762
הצטרף: ב' דצמבר 24, 2012 12:47 pm

Re: הרצאה מעניינת של עדיאל תל אורן

הודעהעל ידי eilon » ו' ינואר 17, 2014 12:20 pm

יסודות הקורט (או אולטרה, לא יודע בדיוק מה ההבדל) הנדירים יותר, לא משמשים רק את הצמחים, אלא גם את הפטריות והבקטריות באדמה
מה שמגניב בפטריות שבאדמה זה שהן חיות במערכת יחסים עם השורשים של העצים והצמחים, והן מאפשרות יניקה של נוזלים ומינרלים ממעמקי האדמה. הן מרחיבות את עומק ורוחב קליטת השורשים פי כמה
זאת אומרת שעץ תפוח מסחרי שבאדמה אין פטריות, יוכל לקבל נוטריאנטים נגיד מעומק של 2 מטרים. ועץ תפוח באדמה אורגנית שיש בה פטריות, יוכל לקבל נוטריאנטים שנמצאים גם 5-7 מטר מתחת לאדמה.
זה עוד אחד מהדברים המדהימים שבטבע

"חי שתיל" טוענים שהם מדביקים את שורשי השתילים שלהם ב"מיקוריזה", הרבה מזמינים את השתילים מהם. ואני תוהה אם הכלור שבמי ההשקייה של החקלאות האורגנית לא הורג אותה, כי חקלאים אורגנים ברוב המקרים משתמשים במים עירוניים.
היא אמורה לעזור לשורשים לספוח יותר אלמנטים
eilon
 
הודעות: 762
הצטרף: ב' דצמבר 24, 2012 12:47 pm

Re: הרצאה מעניינת של עדיאל תל אורן

הודעהעל ידי בת חן » ו' ינואר 17, 2014 12:51 pm

כן, אני יודעת שאתה מקפיד יותר על האיכות של התוצרת וגם בודק אותה במכשיר, וזה חשוב.
לגבי האבקת סלעים, ראיתי באמת שבארה"ב מוכרים אבקת humic shale שזה לא בדיוק אבקת סלעים, אלא עשוי משכבת צמחיה ביוטה שנכלאה בגלל התפרצות געשית ולא עברה תהליך התאבנות מלא ומכילה את כל יסודות הקורט והאולטרה קורט. אבל חופרים את זה 15-20 מטר מתחת לאדמה ומוכרים את זה כדישון לחלקאים. ואחת המחשבות שלי זה לנסות לבדוק אם אפשר לייבא לארץ את זה. אולי יהיו עוד כמה שירצו להביא את זה ביחד.

אני לא חושבת שמישהו יבדוק את זה, בטח לא פה בארץ, יעדיפו שאנשים ימשיכו לחלות בכל מיני מחלות ולטפל בהם בתרופות, למרות שלפעמים חסרים תזונתיים פשוטים אפילו הם הגורם. חוץ מזה המדינה שלנו לא מצטיינת בהגדלת ראש.

אצות זו גם דרך טובה להעשיר את הצמחיה, הבנתי גם שאחד הסיבות שבגללן חומצה הומית ופולבית כל כך חיוניות זה כי הן יודעות להיקשר למתכות רעילות, בגלל שיש להם מטען חשמלי מתאים, ולמנוע נזק, כך שגם אם יש מתכות רעילות באצות בגלל כל הג'יפה בים, אדמה שמועשרת בהומוס וקומפוסט עוזרת למנוע את הנזקים.

תודה על כל המידע, אין ספק שככל שאתה מבין כמה סימביוזה יש בטבע, ככה אתה מבין כמה חשוב לשמור עליה. מה שאתה אומר על כלור בהחלט הגיוני.

אגב, שמעתי באמת על אבקת בזלת, מעניין, יש סיכוי טוב שזה מכיל הרבה מינרלים חיוניים. שווה בדיקה.
בת חן
 
הודעות: 242
הצטרף: ו' פברואר 24, 2012 11:58 pm

Re: הרצאה מעניינת של עדיאל תל אורן

הודעהעל ידי eilon » ו' ינואר 17, 2014 1:37 pm

קיבלתי את הטלפון של ספק אבקת הבזלת, ממנהל החקלאות של משק הר פרחים. אבל עוד לא יצרתי איתו קשר (אם את צריכה את המספר אז בפרטי)
וגם לא מצאתי אנליזה מורחבת על הרכב הבזלת שלנו, אבל זה בטוח עדיף מכלום :) בהר פרחים משתמשים באבקה הזו על העלים של הדלועים, כדי להתגבר על תופעת הפטרייה האבקתית שתוקפת דלועים.
הרבה מהחקלאים האורגנים משתמשים בקומפוסט של שדה אליהו... כך שהם מקבלים גם קצת מהאבקה הזו, אבל לא ראיתי חקלאי שמוסיף כמויות של קומפוסט כמו שאצלי בגינה
נראה לי שהם מפחדים להגיע ל"דישון יתר", אבל מה שהם לא מבינים זה שהקומפוסט לא נגיש לצמח בצורה ישירה, אלא שזה תלוי בבקטריות ופטריות באדמה
אצלי התערובת מורכבת מיותר מ30% קומפוסט, והמון הומוס, ואני לא רואה שום סימן לדישון יתר, להפך, זה רק מטיב עם הצמחים.
כנראה שהחקלאים לקחו איתם את החרדה מדישון יתר עוד מימיי החקלאות הקונבנציונלית, כי עם דישון סינתטי קל להגזים.

לגביי היבוא של אבקות הסלעים, לדעתי זה בעייתי כי זה מאוד כבד, זה כמו להזמין סלעים. אני הזמנתי 2 ק"ג וזו כמות שג'ון משתמש בערוגה אחת, ומוסיף בכל שנה
כמובן שלא יכולתי להרשות לעצמי לפזר את הכל בערוגה אחת :D אבל עניין אותי לנסות
בהמשך הוספתי את אבקת הסלעים הזו ל"תה קומפוסט" (שמבעבעים עם משאבה), כדי להאכיל ולהעשיר את הבקטריות, ואז להשקות את הגינה עם התה
זה מוסיף לאדמה הרבה חיים, ואפשר לעשות את זה גם בקנה מידה מסחרי אם רוצים כי זו לא טכניקה כזאת מסובכת. את התוצאות רואים תוך ימים בודדים

בימים הקרובים אני אטעם כרובית וברוקולי מהגינה, ואדווח אם יצא טעים יותר מהרגיל :)
חייב לציין שבעונה הקודמת שגידלנו קישואים, אי אפשר היה להשוות בכלל את התוצרת. זה כמו פרי אחר לגמרי ממה שנמכר בשווקים. זו הדרך היחידה שאני יכול לדמיין אכילת קישוא חי (את הקנויים אני מאדה, הם פחות מתוקים)
גם מהשמיר שגדל אצל החקלאים בסביבה אני די סובל, כבר יצא לי לטעום והייתי צריך לירוק :| ממש דחה אותי וזה מבאס כי אני כבר הרבה זמן מחפש שמיר טעים. אבל השמיר מהגינה זה משהו אחר לגמרי. קשה לתאר, וחבל שאין לי מלא ממנו
אני רק לא מבין למה החתול של השכנים כל הזמן מחפש לחרבן אצלי בערוגות... בגללו הייתי צריך לתקוע מקלות בכל מקום בגינה שהצמחים עדיין צעירים ורואים את האדמה. משום מה, הוא נהנה מאוד להתיישב על האדמה הזו ולעשות את צרכיו, אני לא מבין מה רע לו בגינה של השכן... אולי הוא מנסה להחזיר את האילניות שהוא אכל אצלנו? זה כמו מעגל: הצמח אוכל את הקומפוסט ומה שיש באדמה, חרקים אוכלים את הצמח, אילניות אוכלות את החרקים, החתול אוכל את האילניות ואז מחרבן בגינה :x הייתי מוותר על השלב של החתול :lol: המסכן לא מבין למה חסמתי לו את השירותים (כי הוא מתיישב על שתילים צעירים ואח"כ מכסה, וזה עוקר אותם ומפזר את הזרעים שבאדמה לכל עבר)
זו תופעה מוזרה, זה קורה גם עם ציפורים, הן אוכלות את החלזונות שניזונים מהעלים ואז חוזרות לחרבן בגינה. כל החיות מהאזור מתקבצות פה, אוכלות, ומחזירות. הדבורים מגיעות עם כל הכוורת :) ויוצרות הכלאות מטורפות בין הצמחים
פעם ראשונה שאני רואה את הטבע גועש בצורה כזו... מצד שני אף פעם לא חייתי בטבע באמת... אבל זה עושה הרגשה טובה לראות בכמה צורות חיים גינה כזו קטנה יכולה לתמוך
eilon
 
הודעות: 762
הצטרף: ב' דצמבר 24, 2012 12:47 pm

Re: הרצאה מעניינת של עדיאל תל אורן

הודעהעל ידי אורנה » ו' ינואר 17, 2014 5:37 pm

וואו איילון. הגינה שלך מעוררת קינאה
חבל שאתה לא גר ליידי במושב :P
איזה טיפול והשקעה.....
אני רוצה לקנות ממך תוצרת :D
אורנה
 
הודעות: 396
הצטרף: ש' ינואר 12, 2013 5:21 pm

Re: הרצאה מעניינת של עדיאל תל אורן

הודעהעל ידי מאיה » ו' ינואר 17, 2014 9:04 pm

וואו.... כמה מידע ....
איילון תעלה תמונות מהגינה , כולנו רוצים לתמוך! זה נשמע שיש עוד מרכיב באדמה שלך.... אהבה:)
מאיה
 
הודעות: 702
הצטרף: ו' ינואר 25, 2013 10:30 pm

Re: הרצאה מעניינת של עדיאל תל אורן

הודעהעל ידי בת חן » ש' ינואר 18, 2014 10:21 am

יש הרבה מה ללמוד על כל זה. יש לך מושג או המלצה איך הכי טוב ללמוד על גידול עצמי של ירקות ופירות? גם עצי פרי אני מתכוונת?

לגבי הגינה, אני חושבת שזה הטבע בהתגלמותו, ואם יש הרבה חיים בגינה זה סימן מצויין. החכמה של הטבע לא מפסיקה לרגש ולהפתיע אותי. כנראה שבאופן טבעי החיות יודעות שצריך להחזיר את מה שהם לקחו, הרי ככה חלק מהמינרלים מוחזרים לטבע ולצמחים לשימוש חוזר.

זה כל כך יפה, אני כל כך מקווה שגם לי תהיה גינה מלאת חיים כזאת בקרוב.
בת חן
 
הודעות: 242
הצטרף: ו' פברואר 24, 2012 11:58 pm

הקודםהבא

תגיות נושא

גינון

חזור אל 30 בננות ליום

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Google [Bot] ו 3 אורחים

cron